08.09.2021 Jana Čiháková
Máme pro vás šest skvělých receptů, které si nejde neoblíbit. Přesvědčte se sami, čeká vás neotřelé propojení chutí!
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
Počet porcí: 5
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **
Ingredience:
1 balíček bílého kysaného zelí
1 litr zeleninového vývaru
2 brambory
2 nožičky oblíbené klobásy
100 ml 33% smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce mleté sladké papriky
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1/2 lžíce cukru krupice
sůl
zakysaná smetana k servírování
TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.
Postup:
Co roční období, to jiné suroviny i chutě. Na podzim je všude kolem spousta zimních jablek a hrušek. A právě na hruškách jsme upekli vepřové kotlety, protože vepřové si se sladkými hruškami mimořádně rozumí. Na maso v této úpravě je navíc v chladnějším počasí daleko větší chuť, co myslíte? Voní po rozmarýnu a nejlépe se hodí k bramborám nebo rýži.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: **
Ingredience:
4 vepřové kotlety
200 ml kuřecího vývaru
1 lžíce dijonské hořčice
3 hrušky
1 červená cibule
čerstvý rozmarýn
čerstvá šalvěj
1 lžíce kmínu
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Kotlety jsme restovali na červené cibuli ze Zemědělského družstva Všetary, které patří mezi tři největší producenty cibule v Evropě. Všetarské cibule, červené i žluté, získaly značky kvality Klasa.
Postup:
Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdaléna Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.
Počet porcí: 4–5
Doba přípravy: 1 hodina
Náročnost: **
Ingredience:
500 g brambor
3 dl tmavého piva
2 cibule
2 ostré klobásy
2 stroužky česneku
6 vajec
petržel kudrnka
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový Ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.
Postup:
Přemýšlíte nad podzimní svačinou? Pokud máte pár minut, pár základních surovin, nebo dokonce zahradu s ovocnými stromy a ořešáky, máme pro vás skvělý tip! Že to zní dobře? Také to moc dobře chutná. Připravte si jablka, hrušky, ořechy, vločky, med a zakysanou smetanu a sytá svačinka plná vitaminů je na světě během několika minut. TIP! Ovesný pohárek hravě připraví i vaše děti. Když jimi naplníte uzavíratelné skleničky, můžou si je nosit i na přestávku do školy.
Počet porcí: 2–4
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml zakysané smetany
150 g ovesných vloček
2 jablka
1 hruška
hrst vlašských ořechů
med na zakápnutí
TIP! Jaké zvolit vločky? S BIO jemnými ovesnými vločkami od Country Life neuděláte chybu
Postup:
Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, mějte ale na paměti, že syrová se nejí. Sluší jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my. Zkuste ji s jogurtem, ořechy a rozinkami, budete překvapení, jak dobré to je!
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *
Ingredience:
500 g růžičkových kapustiček
1 červená cibule
3 hrsti rozinek
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst lískových ořechů
200 g bílého jogurtu
šťáva z ½ citronu
sůl
čerstvě mletý pepř
TIP! Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.
Postup:
Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších, doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek, tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.
Počet porcí: 8–10
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Ingredience:
300 g polohrubé mouky
250 g plnotučného tvarohu
250 g cukr krupice
200 g másla
4 vejce
4 velká kyselejší jablka
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce Tuzemáku
sůl
zakysaná smetana k podávání
TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.
Postup:
Zdroj archiv (2019), zaservisováno via PR, úvodní foto shutterstock
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.