Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

07.07.2020 Jana Čiháková

Zejména v průběhu dovolených a na výletech využívají lidé k nákupu potravin stánkový prodej potravin a nápojů, případně prodejních automatů v areálech čerpacích stanic, nebo mlékomatů na farmách i v některých obcích. Jak je ale na tom nabízený sortiment s kvalitou?

Automaty mají stejně jako stánky statut potravinářských provozoven (prodejen), musí se tedy řídit příslušnými předpisy a musí být registrovány pro potřebu kontrol dozorovými orgány. Státní veterinární správa ČR (SVS) přitom kontroluje v automatech prodej syrového mléka a teoreticky (SVS zatím takový případ nezaznamenala) i prodej zvěřiny, a působí i na tržištích a tržnicích, pokud jde o potraviny živočišného původu.

Pokud se pak týká přímo mlékomatů, pak podle SVS jsou tato prodejní místa kontrolována v průměru jednou do roka a problémy při prodeji SVS nezaznamenává. V ostatních případech (prodej vajec v krabičce, medu ve sklenici a podobně) provádí kontroly Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). I podle SZPI patří prodej potravin a nápojů z automatů ke v zásadě bezproblémovým segmentům trhu.

Jedinou „kauzou“ byl v minulosti prodej nápojů na bázi čokolády, v současnosti ale inspektoři SZPI neregistrují problémy při tomto způsobu prodeje. SZPI i tak provádí namátkové kontroly, provozovatel musí mít například zpracovány plány, kdy a jak automaty čistit (sanitační plány) a produkty prodávané v automatech musí být samozřejmě řádně a podle zákona označeny jako v „kamenném obchodu“.

Raději na stánek

Spotřebitelé nicméně daleko více využívají stánkový prodej. V tomto případě musí prodejce dodržovat řadu opatření (jejich výčet zpracovala pro potřeby CZ TEST právě SZPI), to však platí za „normálního“ stavu. „Při zjištění porušení právních předpisů mimo dozorovou kompetenci SZPI inspektor podá podnět příslušné instituci, což je praxe běžná i mimo rámec nouzového stavu,“ upozorňuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Co musí být splněno?

  • Nebalené uzeniny nesmí být umístěny na stánku bez oddělení od okolního prostředí a bez jakékoli ochrany (fólie, plexisklo apod.), protože nejsou chráněny proti možné kontaminaci,
  • Prodejce musí vzít v úvahu, jestli není v bezprostřední blízkosti prašná cesta, anebo také frekventovaná silnice,
  • Prodejce musí vzít v úvahu, že zákazníci na nebalené uzeniny mohou kýchat, kašlat, sahat a navíc jsou vystaveny nepříznivým povětrnostním vlivům (déšť, vítr apod.),
  • Prodejce nesmí rukavicí, kterou sahal na nebalené uzeniny, zároveň manipulovat i s penězi a touto rukou se dotýkat i dalších předmětů,
  • Prodejce nesmí vykazovat známky onemocnění (např. respiračního, infikovaná poranění, kožní infekce aj.),
  • Prodejce nesmí mít znečištěné ruce a rovněž znečištěné oblečení,
  • Prodejce nesmí kouřit u stánku a poté, aniž by si umyl ruce manipulovat s potravinami,
  • Prodejce musí mít prokazatelný přístup na WC,
  • Prodejce musí mít k dispozici vodu (alespoň třeba v barelu, PET lahvi apod.),
  • Prodejce nemá kde očistit nástroje (nože, podávací náčiní apod.), není k dispozici voda na čištění, ani jiné prostředky na čištění,
  • Prodávané masné výrobky nesmí být oslizlé, plesnivé vykazující jakékoliv senzorické změny charakteru hniloby či kažení,
  • Nebalené masné výrobky nesmí být umístěny při nevyhovující teplotě např. +25 °C.

Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.