23.12.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Oblíbeného moderátora a sportovního komentátora Vojtěcha Bernatského není třeba dlouze představovat. Zavzpomínali jsem na jeho první vlastnoručně uvařené jídlo a podívali se do jeho ledničky.
Jídlo je po sexu to nejlepší na světě. A čím je člověk starší, tím se náskok toho prvního před ním geometrickou řadou snižuje. Můj vztah k jídlu je tedy více než kladný.
Myslím, že to bylo ve škole. V rámci hodiny rodinné výchovy jsme se učili vařit brambory se sekanou.
Tak to si pamatuji naprosto přesně. Bylo to 13. března roku 1993. Slavil jsem právě osmnácté narozeniny a byl jsem poprvé na návštěvě u své tehdejší přítelkyně Lenky. Její maminka se jmenovala Růženka, takže ve stejný den slavila svátek. S tatínkem Standou jsme to nejdříve vydatně zapili domácí meruňkovicí a poté jsme se dali do přípravy čínské večeře. Na průběh vaření si nepamatuji, jen vím, že výsledek všem moc chutnal. Je jen škoda, že v případě obou kuchařů skončilo všechno jídlo i výborné pití posléze v záchodové míse a v umělohmotném kyblíku u postele. Nicméně jsme velcí přátelé dodnes.
Myslím, že život i jídelníček by měly být pestré. Domácí strava je skvělá, ale kouzlo některých restaurací je také nenapodobitelné. Volím tedy jídlo podle chuti a nálady.
Podle atmosféry, samozřejmě podle chuti a hodně také podle kvality obsluhy, která u nás bohužel ještě hodně pokulhává. Máme dokonce oblíbené restaurace hlavně kvůli úžasné, pohotové a milé obsluze.
S mojí manželkou jsme spolu už sedm let, takže se zase tak moc nezměnilo. Spíše se poslední dva a půl roku všechno točí kolem naší dcery Elišky. Tudíž se oba přizpůsobujeme její stravě a snažíme se jíst zdravě a pokud možno co nejčastěji všichni u jednoho stolu.
Nejsem vůbec konfliktní typ, takže se nehádám a kolem tohoto místa chodím raději obloukem. Pomůžu pak s nádobím a čištěním plotny.
Já myslím, že by nás díky malé Elišce spíš pochválil. Teď jsem se tam byl schválně podívat. Bylo tam hodně zeleniny a ovoce, plnotučné mléko, dvě másla, dva tvarohy, dvě moje bílá vína, nízkotučný sýr i nakrájená libová šunka, vepřová uzená kýta, smetana a pár bílých jogurtů. To celkem jde, ne?
Samozřejmě si hlídám kvalitu potravin. Nejčastěji nakupujeme i kvůli bohatému výběru ve velkých supermarketech, ale v poslední době si občas necháváme posílat i takzvané farmářské bedýnky plné české zeleniny a ovoce a také domácího pečiva a masa.
Zhruba posledních sedm let čtu a zajímám se. A raději dám víc peněz za kvalitnější jídlo. Je to jedna z nejlepších investic, kterou znám.
To už je dávná historie, jejíž začátek spadá do dob, kdy jsme každý něco sbírali a já jsem měl pro sbírání všeho možného nějakou větší slabost. Býval jsem takovým malým vetešníkem. Od té doby jsem hodně ubral, ale sbírka náramkových hodinek, fotoaparátů, kamer, žiletek a lahvových uzávěrů mi zůstala. Sám je už dávno nevyhledávám, ale celá rodina to ví a vzhledem k tomu, že máme i hodně přátel v zahraničí, pořád přibývá spousta nových a nových exemplářů.
To by bylo na dlouhé povídání. Víno je další mojí velkou zálibou a vášní. Až budu jednou velký, chtěl bych být vinařem. I díky několika vinařským akcím, které jsem moderoval, stále pronikám do tajů vína a prakticky pořád nalézám jeho další obzory. Mám improvizovanou vinotéku v garáži a našli byste tam toho hodně. Pokud jde o odrůdy, tak nejraději mám Sauvignon a Ryzlink vlašský. Teď zrovna si otevírám jeden výtečný Hibernal z letošního Salónu vín. Na zdraví.
Mám rád pestrost, takže je to pokaždé trochu jiné, ale když jinak nedáte... Například posledního Silvestra jsme s přáteli pili výborný sekt z Nového Zélandu z nesmírně úrodné oblasti Marlborough od společnosti Saint Clair.
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.