20.10.2015 Redakce
Na oslavu 50. výročí lásky vzdala Nutella minulou neděli hold svému dlouholetému partnerovi: pečivu! Během zvláštní akce, která se uskutečnila v rámci Univerzální Expozice v Miláně, spojili oba „milenci“ síly a vytvořili 122,4 metrů dlouhou bagetu, čímž překonali dřívější rekord 111 metrů. Tento výkon potvrdila slavná Guinessova kniha rekordů!
Je to víc než jen světový rekord – jedná se o sňatek dvou národních symbolů, k jehož uzavření došlo minulou neděli v rámci Univerzální Expozice v Miláně. Bageta – nejznámější francouzské pečivo a Nutella – pomazánka, na níž jsou pyšní Italové, tak znovu obnovily svůj manželský slib.
V 9.30 hod. začalo 7 pekařských mistrů z profesního sdružení Chambre Professionnelle des Artisans Boulangers Pâtissiers de Paris a 20 italských pekařů z PROLOCO DI MAGLIANO ALPI (provincie Cuneo, Itálie) podle původní francouzské tradice připravovat a péct nejdelší bagetu na světě. Vznik tohoto rekordu si vyžádal více než 6 hodin práce, aby bylo možné uspokojit fanoušky Nutelly, kteří si poté mohli společně pochutnat na 2 400 krajících pečiva s Nutellou!
O profesním sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris
Profesní sdružení Chambre Professionnelle des Artisans-Boulangers-Pâtissiers de Paris, jemuž předsedá Dominique Anract, pekař působící v 16. městské části Paříže, vzniklo v roce 1801. Jeho účelem bylo dávat svou jedinou dostupnou pec k dispozici těm svým členům, kteří z nějakého důvodu nemohli péct své pečivo doma. Od svého založení na Quai d'Anjou v centru Paříže prošlo sdružení významnými změnami, díky nimž se jeho prostory proměnily a z hlediska své funkčnosti vylepšily. A tak byly v roce 1845 na základě povolení policejního prefekta postaveny další 4 pece. V činnosti týkající se pečiva pokračovalo sdružení až do konce roku 1950. V roce 2004 se členové správní rady rozhodli zmodernizovat jednu velkou pekárnu, kde by se mohla konat školení, která jsou z hlediska záruky kvality produktu zásadní. Cíli tohoto školení bylo zdokonalovat a diverzifikovat dovednosti členů sdružení, rozšiřovat jejich vědomosti a zároveň zvát profesionály z jiných zemí. Již deset let hostí toto profesní sdružení učně, osoby procházející rekvalifikací či putovní Compagnons du Devoir. Denně se sdružení zabývá profesními problémy, jimž každý den čelí pekaři – ať již se týkají uplatňování kolektivní smlouvy, komerčních pronájmů či hygienických a bezpečnostních předpisů. Každým rokem v květnu pak sdružení v Notre Dame de Paris pořádá také „Den pečiva“.
O výrobku Nutella
NUTELLA® je jednou ze značek italské skupiny Ferrero. V roce 1959 si Nutella buduje základnu v normandské obci Villers-Ecalles a zakládá svou centrálu v Mont-Saint-Aignan poblíž Rouen. V roce 1961 zahajuje podnik výrobu tzv. Tartinoise, jak zněl první francouzský název této pomazánky. V roce 1965 pak přijímá název Nutella. Od té doby ji fanoušci Nutelly jedí namazanou na pečivu, palačinkách či toustech – někteří k snídani, jiní ke svačině. Od roku 2004 patří tato značka k oblíbeným značkám potravin francouzského národa. Díky důvěrné komunikaci se svými konzumenty se Nutella vždy těšila blízkému vztahu s nimi, zejména pak když v roce 2012 spustila své internetové stránky Nutellaparlonsen.fr, svou facebookovou stránku France Nutella (která má nyní více než 30 milionů fanoušků) a svůj twitterový účet Nutella. Tato spolupráce získala obrysy na Facebooku v roce 2013, kdy Nutella svým věrným konzumentům poprvé nabídla možnost, aby si své sklenice Nutelly opatřili svými jmény (maminka, babička, tetička …). V roce 2014 oslavila tato slavná pomazánka 50. výročí společně se svými fanoušky. V Itálii, která je rodištěm Nutelly, se od Alby až po Řím uskutečnil víkend oslav, jenž svedl dohromady několik desítek tisíc lidí, kteří se této ohromné slavnosti zúčastnili. Na důkaz důležitosti Nutelly v Itálii byla na žádost italské pošty vydána speciální poštovní známka s Nutellou. Ve Francii se oslavy soustředily kolem narozeninového dortu, společných chvil ochutnávání a výměny názorů po celé zemi, přičemž k nejvýznamnějším událostem patřily také koncerty, které uváděl Anthony Kavanagh. Veškeré informace jsou k dispozici na www.facebook.com/nutellafrance a www.nutellaparlonsen.fr
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.