04.09.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Bodovaly také Černíkovické okurky, Bio cukrový hrášek a Rulandské šedé.
Českou biopotravinou roku 2014 je Bio konopné sádlo z biofarmy Sasov z Vysočiny. Informovali o tom PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jenž soutěž pořádá. Šlo o 13. ročník soutěže, které se letos zúčastnilo 74 výrobků. Kromě absolutního vítěze byly vybrány nejlepší produkty také ve čtyřech dílčích kategoriích.
Vítězný výrobek z farmy sedláka Josefa Sklenáře odbornou porotu přesvědčil svou jemnou chutí, inovativností a také tím, že veškeré suroviny použité k jeho výrobě jsou domácího původu. Sádlo je vyškvařené z vybraného hřbetního a vnitřního sádla přeštických prasat chovaných na farmě, v něm je vyluhován list a květ z tamtéž vypěstovaného konopí. K sušení rostliny bylo navíc použito odpadní teplo z bioplynové stanice farmy, uvedli organizátoři.
Nejlepší biopotravinou rostlinného původu se staly Černíkovické okurky od zelináře Miloše Kurky z Královehradecka. Beraní rohy od téhož pěstitele a zpracovatele byly absolutním vítězem soutěže loni. V kategorii pochutin a výrobků pro gastronomii zvítězil Bio cukrový hrášek z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce v Jihomoravském kraji. Biovínem roku se stalo Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013 od společnosti Víno Macinčák.
"Z pohledu senzoriky byly vítězné bio-výrobky chuťově skvěle vyvážené, jejich chuť byla lahodná a plná, vůně velmi příjemná," uvedla Veronika Válková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která byla členkou poroty.
Oceněné výrobky dílčích kategorií budou moci označit logem soutěže pro danou skupinu produktů. Celkový vítěz může užívat pro svůj výrobek označení Česká biopotravina 2014. Ceny budou vítězům předány při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2014 na zámku v Lednici.
Registrovaných výrobců biopotravin od začátku roku do konce letošního srpna přibylo zhruba o pět procent na 518. Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny dal v průměru téměř 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta. Čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici.
18.05.2016 | Občerstvení s kebaby se stala v Čechách oblíbenými. Tento pokrm, původem z Íránu, může ale rozdělovat konzumenty na dvě skupiny. Ta první se tohoto exotického jídla ani nedotkne, druhá si pečené jehněčí či hovězí v bílém chlebu vychutná. Jak si stojí jejich bistra z pohledu hygieny? A jak vnímají naopak prodejci českou legislativu určující hygienické normy?
11.04.2018 | Obchodní řetězce nabízí ve slevových letácích před svátky o půlku víc alkoholických nápojů než v jiných měsících. Před Vánoci vede pivo, před Velikonocemi se zvyšuje množství tvrdého alkoholu a bylinných likérů. Uvádí to analýza společnosti Česká distribuční, která letáky roznáší.
11.05.2018 | Na nádvoří a v jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku začaly dnes Valtické vinné trhy, kde mohou návštěvníci ochutnat špičková moravská, ale i česká, rakouská a slovenská vína.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.