19.03.2014 Redakce
Jaký je nejlepší způsob na přípravu brambor, aby ztratily co nejméně ze svých zdravých látek?
Většina minerálů a vitaminů je v bramborách obsažena těsně pod slupkou. Je tedy lepší jíst je se slupkou než je loupat. Nové brambory by se měly umýt pod tekoucí vodou, starší brambory oškrábat. Jestliže brambory loupete, používejte škrabku, která oloupe jen velmi tenoučkou vrstvu. Před vařením je ponořte do hrnce s vodou. Je však nejlepší je uvařit okamžitě, aby nedošlo ke ztrátě vitaminu C. Opravdové nové brambory se často loupou velmi snadno, někdy stačí je jen promnout v ruce. Dobré nové brambory poznáte podle toho, že se z nich slupka snadno sloupne. Ostrým nožem ji seškrábněte a vařte v nepříliš velkém množství vody, jen aby byly ponořené. Brambory se mohou péci ve slupce, vařit ve vodě nebo v páře, rychle opékat na pánvi nebo opékat v troubě či smažit jako hranolky. Vařené brambory jsou velmi dobré rozšťouchané s trochou másla.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.