25.08.2015 Renata Reihserová
Typickou belgickou pochoutku si můžete snadno vyčarovat i doma.
Doba přípravy: 41 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 20 g droždí, 250 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 300 ml mléka, 4 vejce, špetka soli, 110 g másla
Postup: Smícháme droždí, špetku mouky, cukru a trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Ke kvásku přidáme zbylou mouku, cukr, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho přimícháme k těstu. Vaflovač necháme rozpálit, potřeme tukem a postupně lijeme těsto, které necháme upéct dozlatova. Podáváme se šlehačkou, ovocem či čokoládovou polevou.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.