13.02.2015 Redakce
Za objev ledového čaje vděčíme létu roku 1904, kdy v St. Louis vrcholila Světová výstava. Angličané zde chtěli Američanům přiblížit tekutou pochoutku, ale s horkým nápojem moc parády nenadělali. Až obchodníka Richarda Blechyndena osvítila spásná myšlenka – proč nepít čaj studený? Stačilo pár kostek ledu a osvěžující trhák byl na světě.
Paradoxně Evropě trvalo ještě dlouho, než si k inovované klasice našla cestu. Ve velkém se ledový čaj začal popíjet až koncem tisíciletí a led se začal sypat i do čajů ovocných nebo rooibosu. Nejlepší ledové pití si připravíte sami doma. Jak na tom jsou prodávané ledové čaje, jsme se podívali v našem redakčním testování.
V prodejní síti jsme zakoupili černé čaje s citronem. Zajímalo nás, kolik opravdového čaje obsahují a jak jsou na tom s energetickou hodnotou. A nestačili jsme se divit. Většina spotřebitelů si totiž ledový čaj kupuje s přesvědčením, že tělu nabídne něco zdravějšího než sladkou limonádu. Pravda to být nemusí. Pro děti mohou čaje představovat stejně problematickou záležitost jako ochucené vody, které jsme testovali v červencovém čísle (více na www. svetpotravin.cz). Tedy – tváří se sice nevinně, ale kostek cukru je tam spousta.
Cukru v čaji nalezneme požehnaně, například u čaje Nestea po vypití sklenice o objemu 250 ml získáme 12 % doporučené denní dávky kalorií. Někteří výrobci údaj o množství cukru navíc ani neuvádějí, u těch sdílnějších si odvodíme, že v půl litru čaje nalezneme tři až čtyři kostky cukru. Platí zde tedy stejně jako u jiných ochucených nápojů – měli bychom je konzumovat střídmě a neměly by být jediným zdrojem tekutin, což platí hlavně pro děti.
Čaje se sladí cukrem, fruktózou, steviol-glykosidy nebo umělými sladidly jako je cyklamát, aspartam či sacharin. Všechna tato sladidla patří mezi u nás povolené přídatné látky. A jak je to s marketingově vděčným tvrzením o sníženém obsahu cukru na obalu Nestea? „Potravinou se sníženým obsahem energie“ se rozumí potravina s obsahem energie sníženým alespoň o 30 % vzhledem k původní potravině nebo podobnému produktu,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Pokud někdo deklaruje, že výrobek má o 30 % nižší obsah energie, jedná se o tzv. srovnávací tvrzení. Uvede se rozdíl v množství živiny nebo energetické hodnotě.“ Tvrzení musí být pravdivé – tedy nápoj opravdu musí mít o 30 % sníženou energetickou hodnotu.
Co se podílu čaje týče, zákon situaci neusnadňuje – v legislativě není zakotveno, jaké množství extraktu musí nápoj obsahovat, aby se mohl označovat jako ledový čaj. Výrobek tak čaje obsahuje pramálo a barvy je docíleno barvivy, například karamelem. Spíše než o čaj se většinou jedná o citronové limonády s cukrem, barvivy, konzervanty a aromaty.
JAK JE TO SE STEVIÍ? Steviol-glykosidy jsou získávány fyzikálně-chemickým procesem z rostliny stévie, která je považována za neschválenou potravinu nového typu a nelze ji na rozdíl od steviol-glykosidů používat při výrobě potravin. U výrobků slazených steviol-glykosidy by tak nemělo být uváděno: „slazeno přírodně“, „s přírodními sladidly“ nebo „bez umělých přípravků“. V takovém případě se jedná o klamání spotřebitele. Jak je to s údajem výrobku Nestea „sladidlo z přírodního zdroje (výtažek z listu stévie)“? „Výtažek je synonymum pro extrakt, o čemž v případě stevie hovořit nelze a toto označení je neodpovídající; sladidlo z přírodního zdroje je naopak označení odpovídající,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze SZPI. |
Citron nalezneme v čajích v množství pramalém. Ve výrobcích Rauch a Lipton je přidána citronová šťáva, ostatní výrobci sází na aroma, tu přírodní, tu umělé. Je na nich, zda zveřejní, že se jedná o aroma přírodní. Od podílu přírodních příměsí se odvíjejí ceny – zatímco Ice Tea v Albertu zakoupíte za 7 Kč, u známějších značek je třeba sáhnout hlouběji do kapsy. Za balení o objemu 1,5 l se cena šplhá až k 40 Kč. Na chuti i kvalitě je to ale znát.
V tabulkách naleznete pořadí vzorků podle senzorického hodnocení. Podle chuťových parametrů vyhrál Rauch, prohřeškem ale je, že neuvádí výživové hodnoty. U kaloricky bohatých výrobků, kterými ledové čaje určitě jsou, by údaje o výživových hodnotách měly být samozřejmostí. Čaje tedy vybírejte podle chuti, ale nezapomeňte se podívat na složení (čím kratší, tím lépe) a tabulku výživových hodnot.
Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.