14.03.2019 Jana Čiháková
Existuje celá škála reklam, které nás nabádají ke koupi detoxikačních směsí. Přitom stačí jen zajít do obchodu a koupit kvalitní zeleninu.
I v lokálních podmínkách máme k dispozici celou řadu plodin, které jsou schopny zajistit přísun potřebný živin a pestrou škálu vitamínů a minerálů. Nevypadají možná tak exoticky a „trendy“, ale do jídelníčku bychom je rozhodně měli zařazovat mnohem častěji.
Červená řepa je bohatým zdrojem hořčíku, železa, sodíku, draslíku, vápníku, křemíku nebo vitamínů B a C, které jsou v boji s virózami velmi potřebné. Velmi hodnotné jsou především její pigmenty, díky kterým má řepa tak sytě rudou až purpurovou barvu. Takzvaný betalain je antioxidantem, který chrání buňky před volnými radikály, navíc působí detoxikačně a protizánětlivě. Bojuje též proti kornatění tepen, nemocem srdce a oběhové soustavy, což je podpořeno i vysokým obsahem kyseliny listové. Navíc podporuje činnost jater, posiluje imunitu, má i protinádorové účinky. Doporučuje se i seniorům: zpomaluje postup demence, snižuje riziko mozkové mrtvice, ženám pomáhá tlumit negativní projevy menopauzy.
Naši předci nedali na řepu dopustit zejména pro její schopnost čistit krev. Posiluje cévní stěnu vlásečnic, rozšiřuje cévy, aktivuje tvorbu červených krvinek, snižuje krevní tlak, navíc působí močopudně a očistně pro játra – je tak ideální součást podzimního detoxu. Pomáhá ovšem i při rekonvalescenci po borelióze nebo klíšťové encefalitidě.
Maximum látek tělu dodáte pitím řepné šťávy, tepelnou úpravou (např. do polévek nebo salátů) se snižuje obsah účinných látek. Potřebujete-li posílit srdce, očistit střeva nebo vyzrát na vysoký tlak, dopřejte si sklenici šťávy každý den, k prevenci ale pomůže i jen jediná sklenice týdně.
Na pohled možná nepůsobí zrovna lákavě, jde ale o mimořádnou zeleninu. Z rostliny s celým názvem celer hlíznatý totiž můžete konzumovat nejen bulvu, ale i listy. Ty jsou bohaté na vitamín A, hlíza zase na vitamíny skupiny B, C, draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor, železo, kyselinu listovou a ceněné aminokyseliny. Celer je z našich plodin asi nejodolnější vůči vysokým teplotám, hodnotné živiny se tak neztrácejí ani vařením, samozřejmě ho ale můžete konzumovat i syrový.
Celer je prospěšný zejména pro trávicí ústrojí. Dokáže ulevit od zácpy, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, ale i hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace přispívá k rozšiřování cév, což snižuje krevní tlak a pomáhá z těla odplavovat toxiny. Tím ulevuje i játrům a ledvinám, které navíc pomáhá chránit před ledvinovými kameny.
Sílu celeru ale oceníte i v posteli. Jeho pravidelná konzumace zklidňuje nervovou soustavu, navozuje pocit klidu a pomáhá s nespavostí.
Dužina dýně je zdrojem hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, železa, mědi a selenu. Navíc obsahuje pro oči významný lutein, beta-karoten nebo kyselinu nukleovou. Dužina je také bohatá na vlákninu a díky vysokému podílu vody hydratuje organismus. Nevyhazujte ani semena: nachází se v nich zinek, vápník, železo, fosfor, kyselina linolová, kyselina olejná, vitamíny skupiny B a lecitin.
Dýně bojuje s virózami a napomáhá odplavování odpadních látek z těla. Posiluje též imunitu, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje správnou činnost srdce, slinivky, sleziny a ledvin, chrání před dnou a revmatismem. Přičítají se jí rovněž protirakovinné účinky, zejména rakoviny plic a prostaty.
V růžičkách kapusty se nachází vitamíny B, C, K a E. Spolu s flavonoidy a fenoly mají antioxidační účinky. Díky n-3 mastným kyselinám zase pomáhá udržet kondici srdce a cév. Štiplavé aroma kapusty mají na svědomí sirné sloučeniny a glukosinoláty, kterým se přičítá schopnost bojovat proti mikrobům, ale i rakovinnému bujení. Napomoci by růžičková kapusta mohla, i pokud trpíte otoky, dnou, nebo vaše tělo potřebuje detoxikovat od usazených toxinů. Růžičková kapusta prospívá i psychice: zvyšuje soustředěnost i odolnost vůči stresu.
Petržel je zvykem používat do polévek a omáček, klidně ji ale přidejte i do salátu nebo odšťavněte spolu s další zeleninou. I jí se přičítá celý koktejl důležitých živin, najdete v ní vitamín C, kyselinu listovou nebo chlorofyl nutný pro očistu krve i střev (pomáhá eliminovat plyny, pachy a pocit nafouknutého břicha). Díky obsahu flavonoidů je silným antioxidantem. Působí močopudně a protizánětlivě, čímž pomáhá čistit ledviny i lymfatický systém, zlepšuje alergie, astma i na podzim častou bronchitidy.
Zelí si na podzim a v zimě dopřejte ideálně ve formě čerstvé zelné šťávy nebo zkuste zelí kysané. Tato úprava pomáhala našim předkům přečkat s důležitými vitamíny celou zimu a i dnes si ho neváhejte dopřát ideálně každý den. Zelí je bohaté na vitamíny A, B, C, E a K, draslík, dobře vstřebatelný vápník, fosfor, hořčík, železo a síru. Čistí a zprůchodňuje střeva, díky mléčnému kvašení napravuje narušený střevní mikrobiom. Ten je zásadní pro celkovou imunitu, ale i psychickou odolnost a pohodu. Obsahu fytochemikálií, sulforafanu, epigeninu, anthokyanu (jen v červeném zelí) a glukosinolátu se zase přičítá antikarcinogenní potenciál (má mít vliv na rakovinu kůže, jícnu, slinivky, prostaty a prsu), chrání ale i proti cukrovce, vředům a zánětu žaludku.
Kysané zelí můžete připravit doma (ve speciálním keramickém hrnci „zelňáku“, ale i v obyčejných sklenicích), lze ho ale koupit také již hotové. Pozor ovšem na kysané zelí, které je k nám dováženo ze zahraničí. V minulosti se dle údajů SZPI na trhu objevilo opakovaně nekvalitní zelí z Polska, zadržené pro obsah u nás nepovolené látky pro použití v potravinářství E 236, kyseliny mravenčí, nebo plísní napadené nakládané zelí z Číny.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.