24.03.2014 Redakce
Jsou cereálie dostatečnou snídaní pro školní děti? Nehrozí, že budou mít za hodinu hlad?
Zde záleží na nutričních potřebách dítěte. Pokud se jedná o dítě, které bude mít v dopoledních hodinách zvýšený výdej energie, například půjde se školou na výlet nebo se zúčastní sportovního utkání, je vhodnější zařadit spíše plnohodnotnou snídani složenou ze všech základních živin, tedy pečivo, které je zdrojem sacharidů, namazané kvalitním rostlinným tukem, obložené sýrem či plátkem kvalitní šunky a doplněné kouskem zeleniny nebo ovoce. Pokud bude mít dítě běžnou školní výuku a nebude mít zvýšený energetický výdej, je možné nabídnout mu ke snídani mléčný výrobek, jogurt nebo mléko, doplněný směsí doma připraveného müsli. Slazené snídaňové cereálie mají vysokou energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, a proto po jejich konzumaci nastává dříve pocit hladu. Měli bychom se vyvarovat konzumaci většího množství slazených snídaňových cereálií a do jídelníčku dětí je zařazovat pouze výjimečně.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.