09.09.2015 Lidovky.cz
Jestli vás vyčerpala vedra a hledáte, kde znovu dobít energii a zároveň nenastydnout při pobíhání mezi licousy deště, vezměte na milost anýz. Češi z něj jako jediní začali vyrábět limonádu.
Anýz byl původně endemický druh v suchých a teplých oblastech Egypta, Sýrie, Řecka a Turecka. Obyvatelé zdejších krajin ho jako první začali používat, a to nejen pro jeho léčebné účinky, ale taky v kuchyni jako oblíbené koření. Dnes se anýz pěstuje po celém světě, využívá se v medicíně i v gastronomii. Na Balkáně ho často ucítíte v pečivu, v čínských nebo indických oblastech zase v masitých pokrmech. Do zavařenin ho dávají i naše babičky.
Anýz se užívá proti plynatosti, chudokrevnosti, kašli či žaludečním obtížím. „Bedrník má obecně antibakteriální a antiseptické účinky, dokáže bojovat s plísní nebo mykózou a zmírňuje nejen projevy menopauzy, ale taky ranní nevolnosti o pár let dříve při těhotenství,“ vychvaluje ho lékařka Helena Kajtmanová. Používat se může buď přímo suchý drcený, nebo jako výluh a olej.
Česká anýzovka jako jediná obsahuje poctivý anýzovo-lékořicový výluh. „Můžete si ji dát samotnou na ledu, anebo přeci jen ostřejší, třeba s vodkou nebo absintem,“ nabádá jeden z výrobců Ondřej Frunc z K.H. Prager. Ve starých herbářích se můžeme dočíst, že v 16. století připadal anýz neodolatelný hlavně myším a používal se tedy do pastiček. V Číně dokonce věřili, že pár kapek anýzu dokáže dostat do pasti jakékoli divoké zvíře. Naopak staří Římané používali anýzová semínka k lepšímu trávení během bohatých svatebních hostin. Zvyk přidávat anýz do svatebních koláčů se v některých anglosaských zemích udržel až dodnes.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.