07.09.2020 Jana Čiháková
Existují zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v tzv. modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii.
Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:
1. Z toho, co tito lidé jedí, tvoří 95 % potrava rostlinného původu. Konzumují úctyhodné množství nejrůznější zeleniny a ovoce a co nestačí sníst, to se nakládá. To nejlepší z jídel prospívajících dlouhému životu je zelenolistá zelenina. Na Ikarii roste více než 75 druhů zeleniny tohoto druhu jako plevel.
2. Maso ne více než dvakrát týdně. Konzumace masa by se měla omezit na nejvýše 50 gramů pětkrát měsíčně. Pokud jde o drůbež, skopové nebo vepřové, je lépe dávat přednost masu z farmářské produkce.
3. Denně snězte až 85 gramů ryb. V modrých zónách, které mají přístup k moři, tvoří ryby součást každodenního jídelníčku.
4. Snižte spotřebu mléčných výrobků a sýrů. Kravské mléko má vysoký obsah tuků a cukrů. Lidé z modrých zón získávají vápník z rostlin. Jinak je pro tyto zóny charakteristická konzumace kozího a ovčího mléka a výrobků z něho.
5. Vhodná jsou až tři vejce týdně. V modrých zónách se většinou jí v jednom jídle jen jedno vejce. V Kostarice dávají jedno vejce do tortily, na Okinawě se dává do polévky jedno vařené vejce.
6. Jezte denně vařené luštěniny, nejméně půl šálku. Luštěniny jsou podstatnou součástí diety modrých zón. V průměru obsahují 21 % proteinů, 77 % komplexních sacharidů a málo tuku a jsou vynikajícím zdrojem vlákniny.
7. Celozrnný chléb. Ve třech z pěti modrých zón je chléb základní potravinou. Je to ale potravina zcela jiná než to, co většinou kupujeme. Na Ikarii a na Sardinii je tvořen ze 100 % různými celozrnnými obilovinami, které mají vysoký obsah výživných látek a vlákniny.
8. Omezte spotřebu cukru. Obyvatelé modrých zón konzumují ve srovnání s ostatními zhruba pětinu cukru. Století si dávají med do čaje a dopřávají sladkosti pouze při slavnostních příležitostech.
9. Jako snack si dejte dva oříšky. Nedávná studie Harvardovy univerzity ukázala, že konzumace ořechů snižuje úmrtnost o 20 %. Jiné studie odhalily, že pojídání sušeného ovoce snižuje úroveň "špatného" cholesterolu až o 20 %.
10. V modrých zónách na celém světě lidé pojídají potraviny v jejich celosti: nevyhazují třeba vaječný žloutek nebo dužinu ovoce. Spotřebují vše z celých potravin, které jsou často pěstovány v místě. Vyhýbejte se produktům s dlouhým seznamem látek, které jsou v něm obsaženy.
11. Pijte více vody. Experti doporučují sedm skleniček vody denně. Vyhýbejte se slazeným nápojům.
12. Pokud chcete pít alkohol, zvolte si červené víno. Většina obyvatel modrých zón pije jednu až tři skleničky červeného vína denně. Umírněná konzumace vína na sklonku dne snižuje stres.
13. Pijte zelený čaj. Je prokázáno, že snižuje riziko srdečních chorob a různých typů rakoviny. Řekové na Ikarii pijí čaj z rozmarýnu či šalvěje a pampelišky, který má protizánětlivé účinky.
14. Pijte černou kávu jako jediný zdroj kofeinu. Lidé z poloostrova Nicoya, na Sardinii a v Řecku pijí hodně kávy. Podle studí snižuje káva riziko demence a Parkinsonovy nemoci.
15. Dokonalá rovnováha proteinů. Obáváte se, že vám rostlinná strava nedodá dost proteinů? Luštěniny, obiloviny, ořechy a zelenina jsou jejich dostatečným zdrojem, navíc obsahují esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo.
12.08.2024 | Tukužroutská polévka je často zmiňována jako zázračný způsob, jak rychle shodit přebytečná kila. Tento koncept slibuje dramatický úbytek váhy během několika dní, a to pouze konzumací specifické polévky bohaté na zeleninu, která má údajně schopnost "spalovat tuky". Avšak při bližším zkoumání se ukazuje, že tato dieta je nejen neudržitelná, ale také neúčinná pro dlouhodobé udržení zdravé tělesné hmotnosti.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.