25.08.2010 Tomáš Miškovský
Objevuje se hlemýždí maso čas od času na vašem stole, nebo jen zřídkakdy, třeba ve štědrovečernímu menu? Anebo patříte k početné komunitě, která by tuto delikatesu nikdy nepozřela? Vyprodukovat dobré hlemýždě je dřina, ale jejich lahodné dietní maso rozhodně stojí za to.
Vyprodukovat dobré hlemýždě je dřina, ale jejich lahodné dietní maso rozhodně stojí za to. Zájem zahraničních gurmánů o šneky je obrovský. Francie a Itálie, největší evropští spotřebitelé, zkonzumují každoročně 25 až 36 tisíc tun těchto měkkýšů. Protože se však populace hlemýžďů zahradních (Helix pomatia) na Západě rapidně snižuje, průmysl se spoléhá především na import z východní Evropy, včetně Česka.
Evropští chovatelé většinou nechají hlemýždě nejprve vyrůst ve sklenících či jiných zateplených prostorách. To trvá zhruba od února do půlky května, pak je přenášejí do venkovních ohrad.
Chuť masa závisí na tom, co spasou. Během růstu se hlemýždi krmí tím, co jim roste ve výběhu. Běžně to bývá zelí, ale strava kvalitnějších a dražších hlemýžďů obsahuje kromě jetele také mrkev. K tomu ale ještě dostávají například speciální mouku s vápníkem, ta je dobrá nejen pro chuť a kvalitu masa, ale i ulity.
Následuje zpracování měkkýšů a jejich příprava pro distribuci do obchodů a restaurací. Nejprve je třeba hlemýždě na dobu nejméně čtyř dnů uvést do hlubokého spánku. Probuzení z této letargie jim pak trvá i několik dní. Kvůli tomu pak pro nebohé šneky není tolik bolestná další nezbytná operace – uvaření.
Následuje odstranění ulity, praní masa a eventuálně i další zpracování. Živí hlemýždi se na trh nedistribují.
Před vlastním podáváním se šneci většinou ještě povaří v masovém vývaru nebo v zeleninovém bujonu, a pak je kvůli vizuálnímu efektu kuchaři vracejí zpět do ulit. Při přípravě pokrmů ze šnečího masa se nejčastěji používají rajčata, houby a slanina, nesmí chybět ani česnek.
Během chovu hlemýždi spotřebují dvakrát tolik potravy, kolik ve finále sami váží. Malí šnečci se v EU prodávají přibližně za jedno euro (24,80 Kč) za sto kusů. U těch běžných pak za kilogram zaplatíme kolem čtyř eur (99 korun). Ale za kilogram šneků živených opravdu kvalitními ingrediencemi mohou farmáři získat až 80 euro (přes 2000 Kč)
Pojídání šneků má své výhody, především je jejich dietní maso prospěšné pro lidské zdraví. Hlemýžď má pouze 70 kalorií na 100 gramů a obsahuje 75 % proteinů vynikající kvality, 15 % tuku a malé procento cukrů. Je významným zdrojem železa, hořčíku a fosforu. Pravidelnou konzumaci šneků lékaři doporučují pacientům s kardiovaskulárními problémy.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.