CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE TADY! TIPY PRO VÝBĚR I ÚPRAVU

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE TADY! TIPY PRO VÝBĚR I ÚPRAVU

20.04.2023 Jana Čiháková

Hvězda českého chřestu pohasla až v dobách totality, kdy byla tato zelenina označena za buržoazní rozmařilost a jeho pěstování ve velkém byl konec. Nyní si k němu Češi opět nacházejí cestu.

Po sametové revoluci v 90. letech minulého století se tradice pěstování chřestu v Česku znovu oprášila, a to zpočátku zásluhou holandských pěstitelů. Opět však především jako exportní záležitost. Až později po vykoupení firmy domácí společností a založením značky Český chřest lze hovořit o skutečné české chřestové renesanci.

POKLAD STARÉHO EGYPTA

Chřest je záležitostí doslova historickou. Jedny z prvních záznamů o jeho pěstování byly objeveny už na stěnách egyptských pyramid ve formě maleb, spolu s vyobrazenými fíky či melouny. Rostlinu důvěrně znali také starověcí Řekové, tady však byl zpočátku pěstován spíše pro okrasu a užíván například k pletení věnců pro novomanžele. Historicky bývá chřest spojován také s afrodiziakálními účinky, což dokazují například zmínky ve staroindickém eposu Ananga-Ranga. Do Evropy se pěstování chřestu jako zeleniny rozšířilo ve středověku a novověku a první zemí, která pěstováním chřestu proslula ve velkém, byla Francie. Tam se chřest začal rozmáhat až od poloviny 15. století především jako součást léčebných rituálů v klášterech.

BÍLÝ, ANEBO ZELENÝ?

Setkat se můžete jak s chřestem bílým, tak zeleným či fialovým. Rozdílnost barev je dána odlišným způsobem pěstování. Nejnáročnější v tomto ohledu je bílý chřest, který musí být pěstován bez přístupu světla, v naprosté tmě. Má delikátnější chuť, ale silnější vláknitou slupku. Zelená varianta se naopak pěstuje klasicky na světle a vyniká výraznější (tvrdší) chutí, ale naopak křehčí slupkou; na úpravu je snazší. Nevýhodou oproti bílému je nicméně větší sklon k dřevnatění. Fialový chřest pak vzniká po krátkém osvětlení bílého (postačí i 1 hodina) a vlastnostmi se podobá zelenému.

ELIXÍR ZDRAVÍ 

Chřest patří k plodinám vysoce ceněným nejen pro svou lahodnou chuť, ale i díky prokazatelně pozitivním účinkům na lidské zdraví. Vyniká vysokým množstvím kyseliny listové, která je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v během těhotenství a pro další důležité procesy v těle, včetně růstu buněk a tvorby DNA. Bohatý je na vitamíny (A, B, C, E, K), nezanedbatelný je i obsah vápníku, hořčíku, železa, chromu a selenu. Podle studie zveřejněné v roce 2013 v časopise Neuron obsahuje chřest také aminokyselinu asparagin, která je důležitá pro vývoj a funkci mozku. Pro vysoký obsah vlákniny, téměř žádný tuk, nízkou hladinu sodíku a nezanedbatelnou energetickou hodnotu je chřest vhodný i jako součást zdravého redukčního jídelníčku.

BLANŠÍROVÁNÍ A DALŠÍ ÚPRAVY

Chřest je zelenina variabilní, vhodná pro více druhů kuchyňských úprav. Ze všech metod mu ovšem nejvíce prospívá rychlé blanšírování, ideální způsob zpracování prakticky veškeré zeleniny. Blanšírovat znamená krátce povařit ve vroucí slané a následně ihned prudce zchladit (skvěle poslouží ledové kostky). Díky této metodě se zčásti naruší rostlinné tkáně, lehce změknou, ale svou křupavost, chuť a obvykle i barvu si uchovají.

Chřest lze samozřejmě také grilovat, ať už na mřížce grilu či přímo na plotně. Touto metodou uchováte chuť a přirozenou sladkost zeleniny, která se ještě znásobí lehkou karamelizací povrchu. Ani klasická úprava na pánvi s trochou rozehřátého tuku není špatně. Chřest ale můžete použít i zasyrova obvykle jako sezónní přísadu do salátů.


Mohlo by vás zajímat

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.