Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

28.05.2021 Jana Čiháková

Začátek chřestové sezóny každoročně závisí na počasí, obecně se ale za její start považuje polovina dubna. Trvá přibližně dva měsíce a tradičně končí svátkem svatého Jana 24. června. Chcete si letošní sezónu chřestu užít s plnou parádou? Pak vyzkoušejte některé z našich receptů.

CHŘEST S OPEČENÝMI MANDLEMI, KAPARY A ČESNEKEM

Přísady

  • 0,5 kg tenkého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce kapary
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Ve velké pánvi přiveďte k varu cca 2cm vody. Přidejte chřest a asi 3 minuty vařte do měkka a jasně zelené barvy. Poté sceďte.
  2. Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte olej a mandle orestujte za stálého míchání asi půl minuty. Přidejte chřest a česnek. Opékejte za častého míchání, dokud česnek a mandle nejsou zlaté a chřest se nezbarví do lehce hněda (asi 4 minuty).
  3. Přidejte máslo, kapary a dochuťte solí a pepřem.

GRILOVANÝ CHŘEST SE SÁZENÝMI VEJCI

Suroviny

  • 0,5 kg zeleného nebo bílého chřestu
  • 6 velkých vajec
  • ¾ šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zapalte gril nebo předehřejte grilovací pánev. V míse smíchejte chřest se lžící olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Chřest grilujte zprudka, dokud není měkký, asi 5 minut. Poté ho udržujte v teple.
  2. Mezitím na velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Osmažte vejce, dokud nejsou bílky pevné a žloutky tekuté, asi 5 minut. Osolte a opepřete.
  3. Na talíř nejprve položte chřest, na něj vejce, posypte sýrem a podávejte.

SALÁT Z CHŘESTU, JAHOD A OŘECHŮ

Suroviny

  • 600 g čerstvého chřestu
  • 200 g baby špenátu
  • 4 šálky čerstvých jahod
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • ¼ šálku medu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Chřest vložte do velké pánve. Zalijte jedním šálkem vody tak, aby byl chřest ponořený. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Povařte 2 až 3 minuty, dokud chřest jasně nezezelená a nezměkne do stavu „al dente“.
  2. Poté ihned vložte do misky s ledovou vodou (případně s ledem), prudce zchlaďte, vodu slijte a chřest osušte.
  3. Chřest vložte do misky, přidejte jahody, baby špenát, vlašské ořechy a jemně promíchejte.
  4. V malé mističce rozšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl a pepř. Zálivkou přelijte připravenou směs.
  5. Před podáváním vychlaďte cca jednu hodinu v ledničce.

CHŘEST CARBONARA

Suroviny

  • 100 g slaniny nakrájené na malé kostky
  • ½ kg zeleného chřestu, příčně nakrájeného na cca 5 cm kousky
  • 2 žloutky, lehce rozšlehané
  • 1/2 lžíce másla
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte slaninu a za občasného míchání opékejte 3 až 5 minut dokřupava. Přidejte chřest, 2 lžíce vody a povařte 2-4 minuty, dokud chřest není křehký.
  2. Sejměte pánev z ohně a ihned do ní přidejte žloutky a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Přidejte sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Text Lea Raif, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.