13.03.2014 Šárka Škachová
Pochutnejte si na kaštanovém koláči nebo omeletě po korsicku!
Doba přípravy: 24 hodin naložení + 120 minut tepelná úprava, pro 5 osob
Ingredience: 1 000 g kančího masa (plec nebo kýta), 750 ml červeného vína, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 mrkve, 3 bobkové listy, 3 snítky tymiánu, 2 kuličky jalovce, 3 lžíce vepřového sádla, 3 lžíce koňaku nebo brandy, 100 g slaniny, 1 lžíce medu, ½ lžičky strouhané citronové kůry, sůl, pepř, 2 lžíce kaštanové mouky nebo 2 lžíce strouhaného chleba, 1 lžíce strouhané hořké čokolády
Postup: Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Ty naskládáme do kameninové misky, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, kostičky mrkve a bylinky. Zalijeme vínem a necháme do druhého dne marinovat. Maso vyjmeme z marinády, dobře osušíme a na rozehřátém sádle orestujeme ze všech stran. Zalijeme koňakem a maso krátce flambujeme. Osolíme, opepříme, přidáme kostky slaniny a lžičku medu. Po krátkém zarestování přelijeme marinádou i s kořením a ochutíme citronovou kůrou. Maso dusíme v troubě pod poklicí 2 hodiny (i déle). Omáčku zahustíme strouhaným pečivem nebo opraženou moukou a omáčku provaříme. V omáčce rozpustíme strouhanou čokoládu. Jako příloha je vhodná polentová kaše, opečené brambory, noky nebo těstoviny.
Doba přípravy: 10 minut, pro 2 osoby
Ingredience: 5 vajec, 50 g másla, 100 g sýru brocciu, 2 lžičky planikového medu, hrst mátových lístků, 2 plátky slaniny, 6 plátků z mladé cuketky, sůl, pepř, černé olivy, olivový olej
Postup: Máslo rozpustíme v pánvi a krátce opečeme slaninové plátky s cuketou. Do pánve vyklepneme čerstvá vejce a ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Na vejce přidáme rozdrobený čerstvý sýr brocciu, posypeme lístky máty, popřípadě jinými bylinkami a pokapeme medem. Omeletu pečeme tak dlouho, dokud žloutky vajec nezatuhnou a sýr se nezačne rozpouštět. Na talíři vaječnou omeletu obložíme několika černými olivami a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s pečivem, např. s kaštanovým korsickým chlebem.
Doba přípravy: 60 minut, pro 6 osob
Ingredience: 300 g kaštanové mouky, špetka soli, 500 ml vody, 2 lžíce kaštanového likéru, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa nebo strouhané hořké čokolády, 3 lžíce drcených lískových oříšků, máslo a trochu mouky na vymazání pečicí koláčové formy
Postup: Kaštanovou mouku smícháme se špetkou soli, vodou, kaštanovým likérem a medem. Těsto dobře rozmícháme a vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch koláče posypeme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou a přidáme ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-45 minut.
30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
25.08.2015 | Typickou belgickou pochoutku si můžete snadno vyčarovat i doma.
12.06.2015 | Dort Pavlova na první pohled vypadá zcela jednoduše a přitom na jeho chuť pějí ódy gurmáni mnoha zemí. Kdepak asi bude zakopaný pes? Posbírala jsem dostupné recepty a pro jistotu pozvala kamaráda Honzu, cukráře.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.