15.12.2020 Jana Čiháková
Vánoce tu nejsou poprvé, přesto se velké procento spotřebitelů stále dopouští zásadních chyb. Proč raději udělat jiný „dobrý“ skutek, než pustit zpět do vody kapra, čeho si všímat na stánku nebo proč si raději rybu nechat usmrtit v místě prodeje?
Vánoční čas je tradičně zaslíbený stresu, zvlášť pro dozorové orgány. Četnost kontrol prodeje, stejně jako podmínek zacházení s živými zvířaty se totiž mnohonásobně zvyšuje. Pochybení se počítají na stovky a bohužel nejde vždy jen o malé prohřešky. A to ještě nejsou započítána všechna pochybení spotřebitelů, ať už vědomá či nevědomá, která nikdo nehlídá…
Rok, co rok vzbuzují bouřlivé diskuse například venkovní prodeje kaprů. Státní veterinární správu zaměstnává nejen kontrola administrativních úkonů, ale i samotné počínání prodejců na stánku. Ti musí být k prodeji předně přihlášeni. Nejpozději týden před zahájením prodeje je nezbytné, aby provozovatel oznámil datum a polohu, kde bude prodej realizovat. K nahlášení již několik let slouží formulář, který je dostupný online na stránkách Státní veterinární správy (SVS). „Přestože se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících,“ upozorňuje Petr Vorlíček ze SVS.
Prodejní místo určené k sezónnímu prodeji živých ryb musí být vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. Prodejce je povinen zajistit co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace, odpadní voda se nesmí roztékat v ulici a okolí místa prodeje, porcovací pult musí být omyvatelný, též musí být řádně dezinfikován. Pod porcovacím pultem by měli inspektoři najít vždy nepropustnou, uzavíratelnou a označenou nádobu na vedlejší živočišné produkty (živočišné odpady).
Podle předpisů na ochranu zvířat a péče o jejich pohodu (zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání) musí prodejce rybám zajistit vhodné podmínky, aby nebyly vystavovány stresu, hladu, nemoci, případně nedostatku místa, kdy hrozí poranění a udušení. Podle organizace za práva zvířat Vánoce bez násilí to ale není samozřejmostí. Stačí se podívat na jejich stránky, kam lidé vkládají videa a fotky „z ulice“, kde je vidno, že ryby prokazatelně trpí.
Pochybení jsou zaznamenávána i v procesu usmrcení ryby. Prodejce musí používat jen povolené náčiní. I způsob porážky je přesně definován. Porážení ryb vykrvením může být prováděno pouze po jejich omráčení, které zaručí ztrátu vnímání a zamezí bolesti po celou dobu vykrvování. Omráčení se provádí silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy přetětím žaberních oblouků nebo a přerušením míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou.
Přestože se při prodeji kaprů dochází obecně ke zlepšování podmínek, loňské kontroly odhalily, že v deseti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami. „Mezi vážná porušení legislativy patřil například případ, kdy prodejce v Moravskoslezském kraji kapry usmrcoval v rozporu s legislativou. Ryby nebyly bezprostředně po vytažení z kádě s vodou omráčeny a vykrveny, byly zhruba 15 minut uloženy v přepravkách a až potom došlo k jejich usmrcení. Protože tímto došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, předala SVS podnět obci s rozšířenou působností, která s chovatelem povede správní řízení o pokutě,“ informoval Petr Vorlíček.
Další a další nehumánní zacházení má na svědomí český spotřebitel, který si často kupuje živou rybu jako náhradu hračky pro děti, které ji do poslední chvíle mučí ve vaně, případně spotřebitel zachránce, který se nechává zahřát dobrým pocitem zadostiučinění, když si kapra koupí za účelem navrácení svobody, ale zpět do vody vrací polomrtvou, potlučenou, vyhladovělou a přidušenou rybu, která beztak ve vodě nepřežije většinou ani do druhého dne.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.