05.06.2015 Redakce
V restauraci jsem nedávno narazila na reklamu na cider. Neměla jsem ale odvahu ho vyzkoušet, neboť trend ovocných piv mě příliš nezaujal. Je cider vyráběn na stejném principu?
Cider není nápoj na pivním základě, jedná se o kvašený jablečný mošt. Základem není nikdy jen jeden druh, ale mix různých odrůd, jejichž složení je pro výslednou chuť rozhodující. Pravděpodobně jde o jeden z nejstarších alkoholických nápojů na světě, jeho zemí zaslíbenou je Anglie. Cider může sladký i suchý, kyselý, hořký i nasládlý, bez bublinek i šumivý. V každém případě vám ale pravděpodobně bude chutnat nejlépe řádně vychlazený. Obsah alkoholu se pohybuje od 0,5 až po 8,2 %.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.