20.04.2020 ČTK
Nafouklé břicho, provázené pocitem těžkosti a špatným trávením, trápí stejně muže jako ženy, mladé i ty méně mladé. Často bývá směšováno s přemírou tuku, ale může mít různé příčiny, počínaje nesprávným životním stylem a chybnou výživu, nesnášenlivostí některých potravin a alergií a konče hormonálním poruchami a zadržováním vody.
Na rozdíl od obézních osob, které časem zaplatí za nezdravý životní styl kardiovaskulárními, metabolickými a kloubními problémy, jsou nafouklí lidé, když se už vypraví k lékaři, ve špatném stavu. Nepovažují se za tlusté, ale cítí, že jejich tělo nefunguje tak, jak by mělo.
Často jde o specifické choroby, které je třeba diagnostikovat a léčit, ale ve většině případů tkví příčina jejich Achillovy paty v jejich životním stylu. Chybná výživa, nedostatek pohybu, nezdravé návyky, jako je kouření či pití alkoholu, způsobují, že organismus reaguje a nafukuje se. A tedy když nohy, ruce a břicho nemají správné rozměry, je důležité radikálně změnit zvyky.
Nesprávné je rovněž vynechávat snídani. Mnoho lidí ji vynechává, přestože vědí, že si tím neprospívají. Snídaně má tělu zajistit 15 až 20 procent všech kalorií, které se během dne zkonzumují. Kdo ji vynechává, může mít během dne nižší výkon a horší soustředění. K dalšímu jídlu pak přistupuje řádně vyhladovělý a sní najedou mnohem více.
Snídaně přerušuje noční půst a dodává tu správnou energii k fyzickým a psychickým aktivitám. V poslední době stále častěji vynechávají snídani nebo volí nesprávné potraviny děti a dospívající mládež. Statistiky uvádějí, že snídani vynechává jen pět procent štíhlých dětí, zatímco tak činí asi 25 procent obézních dětí. Co to znamená? Kdo vynechává snídani, jí více během dne a tak má sklon nabírat kilogramy.
Ještě horší je to u dospělých. Asi 30 procent z nich volí nesprávné potraviny jak z kvalitativního, tak z kvantitativního hlediska. Většina z nich se omezuje na kávu mimo domov. Právě dospělí tak dávají špatný příklad dětem, které pak také nechtějí snídat.
V Itálií není tradicí snídat společně. Ve skutečnosti se vytrácí i zvyk posadit se ke společné večeři s rodinou a každý jí kdy chce. Pokud máme ráno málo času, zkusme si připravit jídlo předchozí večer, stačí na to deset minut.
Podle italských a středomořských kulinářských tradic má být správná snídaně z 50 procent tvořena sacharidy, mlékem nebo jogurtem a porcí sezónního ovoce a zeleniny. Ovoce a obilniny jsou hlavním zdrojem sacharidů. Jednoduché cukry z ovoce dodávají bezprostředně energii, složité cukry z obilnin, pokud možno celozrnných, dodávají energii v následujících hodinách. Obojí je bohaté na vlákninu. Mléko a jogurt dodávají tělu vápník, proteiny, mléčné fermenty a správnou dávku tuků.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.