CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 Jana Čiháková

Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton vás zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.

„Nemám rád stereotypy a ustálené cesty. Volím vždy tu nevyšlapanou stezku,“ s vášní vysvětluje šéfkuchař podniku Tomáš Kohút, jehož srdce bije pro technologie a inovace. „Vytvořit jídlo, jehož základem je tvorba umělé inteligence, tak bylo jen otázkou času,“ vzpomíná s úsměvem na minulé měsíce, kdy začal komunikovat s umělou inteligencí. Po mnoha hodinách konzultací pak v kuchyni vykouzlil pokrm, který vymyslela právě AI.

ČESKÁ TRIKOLÓRA NIC NEZKAZÍ

S trochu nadsázky můžeme říct, že jde o steak v českých národních barvách, s lehce nasládlou omáčkou, odrážející bohatství naší kuchyně. K tomu jako přílohu umělá inteligence navrhla pečenou červenou řepu a omáčku z karamelizovaného křenu. Originální, odvážné a naprosto unikátní. Tak uvidíme, jak se trefila.

Jarní menu restaurace Triton pak přináší další lahůdky. „Tortellini z kopřivy“ uchvátí hlavně vegetariány, a to nejen svou harmonickou kombinací chutí, ale také omáčkou, která ve vás zanechá úžasný dojem. A co nového připravil šéfcukrář Marc Le Breton? Jeho dezert s názvem Čokoláda se skládá ze 70 % čokolády, lískových oříšků z Piemontu, lékořice a černého česneku. „Pokud jste náchylní k závislosti, na tomto dezertu ji rozproudíte rychlostí blesku,“ prozrazuje šéfkuchař Tomáš Kohút. Tak neváhejte a pusťte se do gastronomické jízdy plné emocí a nečekaných objevů.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.