05.05.2022 Jana Čiháková
Mražené hranolky mají obrovské množství výhod, z nichž největší je jejich spotřebitelské pohodlí. Připravíte je bez námahy, loupání brambor, zbytečného odpadu a špinavého nádobí. Stačí je vyndat z mrazničky, vysypat na plech, do fritézy nebo na pánev a za chvíli jsou hotové. Nejsou však hranolky jako hranolky! Jak si vybrat ty opravdu dobré a kvalitní?
Jasné a čisté složení potravin, tzv. Clean Label, není jen současný spotřebitelský trend, ale motto, kterým se řídí výrobci prémiových potravin, včetně zn. McCain. „McCain hranolky jsou vyrobené z kvalitních a pečlivě vybraných ingrediencí: brambor a oleje. Brambory jsou pěstované farmáři spolupracujícími s naší společností. Kvalita je monitorovaná v každém kroku, počínaje pěstováním brambor, až po každé jedno balení McCain hranolků. Doslova z pole na talíř,“ říká Svetlana Gálová, National Key Account Manager, McCain Retail Slovakia and Czech Republic.
Důležitý je i způsob přípravy. Vždy dodržujte informace a způsob přípravy doporučený výrobcem na obalu vašich oblíbených mražených hranolků. Dlouhodobým trendem je příprava hranolků pečením v troubě bez přidání oleje. Takto připravené hranolky obsahují až 95 % brambor a neabsorbují zbytečný olej. Mohou tak být součástí vyvážené stravy a vy si je můžete dopřát častěji.
Lidé, kteří mají rádi hranolky připravené klasickým způsobem v oleji, mají na výběr z mnoha druhů. Abyste si mohli vychutnat tu nejlepší chuť a nejvyšší kvalitu hranolků, je nevyhnutelné pozorně si přečíst výrobcem doporučené metody a doby přípravy.
Společenská odpovědnost firem by měla být součástí každého výrobce. Častokrát se dají informace vyčíst přímo z obalu, jako například recyklovatelnost obalu, nebo se můžete informovat na webové stránce výrobce. Proto je dobré sledovat angažovanost výrobců vůči životnímu prostředí a spotřebitelům. „Společnost McCain má své závazky výborně zpracované na webových stránkách a též na sociálních sítích. Deklaruje šetření přírodními zdroji, zavazuje se k udržitelným způsobům pěstování kvalitních brambor, snižování uhlíkové stopy a též ke snižování obsahu soli či obsahu nasycených mastných kyselin ve svých produktech,“ dodává S. Gálová.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.