30.09.2020 Jana Čiháková
Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.
Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody.
Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.
Ingredience:
1 hrnek (240 g) rakytníku (může být i mražený)
½ hrnku (120 g) třtinového cukru
¼ hrnku (60 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
Do zavařovací sklenice vložte rakytník, zasypte ho cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.
Postup
Poté přilijte ocet a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Ingredience:
2 polévkové lžíce (3cl) domácího rakytníkového shrubu dolijte sodou (cca 12cl)
Postup:
Promíchejte dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem pomeranče a snítkou meduňky.
Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.
Ostružiny obsahují vitamín C, vitamín B, fosfor, železo a vápník. Plody zlepšují celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a zvyšují imunitu. Zlepšují stav cévního systému, pomáhají při arterioskleróze a křečových žilách. Mají mimořádné antioxidační účinky, dokonce napomáhají při nádorových onemocněních. Podporují metabolismus, zrychlují trávení a pomáhají při hubnutí. Chrání játra i oči. Mají antiseptické účinky.
Ingredience:
1 hrnek (240 g) ostružin
1 hrnek (240 g) třtinového cukru
½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
¼ hrnku čerstvé máty
Postup:
Do zavařovací sklenice vložte ostružiny, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.
Do druhé sklenice vložte mátu i se stonky a zalijte octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují antioxidanty, vlákninu, vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a železo. Zlepšují činnost našeho mozku, pomáhají snižovat krevní tlak. Jsou skvělé na hubnutí a zlepšují pleť. Chrání naše srdce, podporují imunitu, napomáhají regeneraci svalů a mají protizánětlivé účinky.
Ingredience:
1 hrnek (240 g) českých borůvek
1 hrnek (240 g) třtinového cukru
½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
5 g sušené levandule nebo 10 g čerstvé levandule
Postup:
Do zavařovací sklenice vložte borůvky, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.
Do druhé sklenice vložte levanduli a zalijte ji octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.
Arónie obsahuje vitamín C, vitamínu A, viatmín B1, B6, B9, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, mangan, zinek, jód a železo. Posiluje imunitu, má protinádorové účinky a snižuje hladinu cukru v krvi, tedy je vhodná při prevenci cukrovky. Zlepšuje krevní oběh a stav cév. Napomáhá s léčbou močové soustavy. Přisívá k normální psychické činnosti, zmírňuje stavy únavy a vyčerpání.
Ingredience:
1 kg čerstvě nasbírané arónie
1 l vody
40 g kyseliny citronové
1,5 kg cukru
Postup:
Do zavařovací sklenice vložte arónii a zalijte ji vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte působit 24 hodin na chladném a temném místě. Vodu sceďte přes sítko, zbylé plody vymačkejte a šťávu z nich přidejte k ochucené vodě do hrnce. Na 1 l získané tekutiny přidejte 1 kg cukru a přiveďte k varu. Před bodem varu stáhněte z plamene a přelijte do čisté lahve.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.