29.06.2020 Jana Čiháková
Zajisté už jste někdy objevili při nákupu vejce označená jako IQ. Tato písmena mají poukazovat na jejich přidanou hodnotu. Jsou skutečně lepší a co je vlastně od klasických vajíček odlišuje?
IQ vejce jsou obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny. Jak uvádí Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie na stránkách Akademie kvality: „V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa." Pak ještě existují vejce cereální, kde platí, že u takových vajec musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější je to kombinace pšenice, kukuřice a ječmenu.
Získat dostatečnou dávku jódu a selenu může být v našich podmínkách náročné. Ne každý jí dostatek ryb či mořské řasy, aby si zajistil svou denní dávku těchto minerálů. Vejce jsou na druhou stranu základní surovinou české kuchyně. A tak za nás mořskou řasu kelpu zobají slepičky, které pak snášejí IQejce plná jódu a selenu. Díky nim doplníme tyto minerály přírodní cestou ve vejcích, a ne ve formě pilulek či tablet.
Nedostatek jódu má vliv na fungování štítné žlázy. Od toho se odvíjejí další problémy jako únava, vypadávání vlasů, suchá kůže, významné zvýšení váhy, špatné trávení, zácpa. U žen snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění rakoviny prsu a dělohy. Ke správnému fungování jódu potřebujeme v těle ale dostatek selenu. Jeho nedostatek bývá spojován se špatnou funkcí jater, žaludku, střev, štítné žlázy a zhoršenou imunitou.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.