30.06.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Špinavá madla i vnitřky košíků a vozíku, upatlaný pás, Kdo zodpovídá za hygienu v obchodech a jak se vyvarovat špatného nákupu?
Špína na podlaze i regálech, nelibý zápach a prodavačka v ušmudlaném tričku? Skrytá rizika hygieny při prodeji potravin mohou být mnohem závažnější, než to, co je vidět na první pohled. Napadlo vás třeba někdy, kdo se asi mohl dotýkat madla nákupního košíku před vámi? A co všechno už se dotklo pásu, na který vykládáte svůj nákup?
Nedostatečně zabalené pečivo, pes volně pobíhající mezi regály a pokuřující prodavači? Tak s takovými nešvary bychom se v obchodě setkávat neměli. Výroba a uvádění potravin do oběhu patří totiž mezi činnosti epidemiologicky závažné, proto jsou pro ně stanoveny obecné i zvláštní zákonné požadavky. Dříve platila vyhláška (347/2002) o hygieně při prodeji potravin, ta byla nahrazena nařízením Evropské unie o hygieně v celém potravinářském sektoru (nařízení 852/2004/ES).
Toto nařízení sice stanovuje, jak by hygiena měla vypadat, ale již podrobně nestanovuje postupy, jak cíle dosáhnout. Každý podnik si tak vypracovává svůj systém, jak rizika podchytit, a za zavedení potřebných opatření pak zodpovídá prodejce. Je tedy plně v jeho odpovědnosti, jak zabraňuje průniku škůdců či křížové kontaminaci, či jakým způsobem je udržována osobní i provozní hygiena prodejny. „Ve všech zemích EU platí stejná nařízení, nicméně ta jsou formulována poměrně vágně a je na každém obchodníkovi, jak se k otázce hygieny postaví,“ vysvětluje Milan Horyl, jednatel společnosti Clean4you, která se profesionálním úklidem prodejen zabývá. „EU de facto pouze říká „prodejny mají být čisté a uklizené“, a to samozřejmě nahrává těm, kterým na kultuře prodeje tolik nesejde,“ doplňuje.
Provozovatelé obchodů tak mají poměrně velkou pravomoc a vzhledem k faktu, že personální kapacita kontrolních orgánů nedovoluje časté kontroly na prodejnách, odváží se mnozí z provozovatelů brát hygienu na lehkou váhu. Nařízení je navíc nejasné a umožňuje více výkladů, a tak mnohdy stačí zajistit pouze základní sanitaci.
18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
30.05.2014 | Kupovali jste rozinky v Globusu? Raději zkontrolujte výrobce a šarži. SZPI ve výrobku nalezla přítomnost nepovolené látky.
27.02.2014 | SZPI uskutečnila v roce 2013 celkem 35 686 plnohodnotných kontrol.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.