23.06.2014 ČTK
Výrobci čokolády zřejmě budou muset zdražit své výrobky. Cena kakaa na světových trzích je na rekordních hodnotách za poslední tři roky a dá se očekávat další zvýšení.
Analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička předpokládá letos asi desetiprocentní růst ceny a s tím podobné zdražení čokolády v obchodech.
"Stav na trhu do konce roku přinese o deset procent vyšší ceny kakaa. Podobně se dá očekávat i zvýšení maloobchodních cen čokolády," uvedl Jedlička.
Podle některých analytiků si ale výrobci nemůžou dovolit moc zdražovat, protože by o čokoládu nebyl zájem. "Do budoucna by se mohlo stát, že se čokoláda stane v Evropě trochu něčím jako šampaňské. Něco, co je luxusní, a ne všichni z nás si to mohou dovolit," uvedl v NBC News Edward George z Ecobank.
Společnost Nestlé Česko, která vyrábí čokoládu v Olomouci, se snaží prudký růst cen kakaa nepromítat plně do ceny čokolády. "Ovšem při tak zásadním zvýšení to není zcela možné," řekl ČTK mluvčí Nestlé Česko Vratislav Janda. "V posledních dvou letech jsme byli nuceni zvýšit cenu našich čokoládových výrobků o zhruba deset procent," uvedl. Dodal, že k rostoucí ceně suroviny se u kakaa přidává negativní dopad oslabení kurzu koruny. Firma kakao kupuje za britské libry.
Aktuální cena kakaa na americké burze je 3140 dolarů za tunu, nejvíce za poslední tři roky. Jen za poslední dva roky vzrostla cena o 40 procent, zejména kvůli celosvětovému nedostatku kakaa. Mohou za to především špatné klimatické podmínky v klíčových pěstitelských oblastech v Africe. Více než 60 procent produkce kakaa pochází z Pobřeží slonoviny a z Ghany.
Současně roste celosvětová spotřeba čokolády, zvlášť velký růst zaznamenává Asie. Poptávku po kakaových bobech zvyšují především nové závody na čokoládu, které se staví v Indii a Číně. Za posledních pět let poptávka v Asii vzrostla o 29 procent, zatímco v Evropě klesla o procento. Někteří experti předpovídají, že se poptávka může do roku 2020 stát neudržitelnou.
Spotřeba čokolády roste i v Česku. Podle Českého statistického úřadu každý Čech v roce 2012 snědl za rok 2,7 kilogramu čokolády, což bylo o osm procent více než o rok dříve.
Tento rok podle aktuálních odhadů nedostatek kakaa na trhu vzroste na 100.000 tun, poznamenal Jedlička. Zásoby kakaa se tak ztenčí třetí rok v řadě. "Je to nejdelší období nedostatku za posledních 47 let," upozornil.
Zdražení kakaa může na druhou stranu potěšit investory, kteří se rozhodli spekulovat na růst jeho cen. Investovat lze prostřednictvím tzv. futures kontraktu na americké burze. Desetiprocentní růst při velikosti kontraktu deseti tun by podle Jedličkova výpočtu znamenal zisk okolo 3000 dolarů, tedy v přepočtu více než 60.000 korun.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.