16.03.2020 Jana Čiháková
Nejsou cukry jako cukry. Zvlášť příjem těch, které jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami bychom měli regulovat. Jednoduché cukry jsou sice rychlým zdrojem energie, na druhou stranu zvyšují riziko mnoha onemocnění. A to, že přispívají k obezitě, je až na druhém místě...
Cukrovka, vysoký krevní tlak, přetěžování kardiovaskulárního systému nebo například vysoký cholesterol. To všechno jsou onemocnění, na jejichž rozvinutí a rozvinutí následných komplikací se přemíra konzumace monosacharidů podepisuje. Problémem je, že ne hned. Cukrovka se totiž může projevit i po 10 letech. Maximální denní příjem jednoduchých cukrů je 25 gramů, běžně konzumujeme ale i trojnásobek. V současné době to ani není těžké, stačí tyčinka denně, sklenice coly nebo sklenka alkoholu a denní limit je přeplněný.
Určitě jste slyšeli o tzv. skrytých cukrech. Jde o výrobky, u nichž jsou cukry sice na obalu uvedeny, nicméně pokud nestudujete etikety u všeho, co kupujete, je složité je odhalit. Přirozeně byste je tam nečekali. Cukry se totiž ukrývají také v omáčkách, dresincích, pečivu a alkoholu. Cukry jsou také v ovoci a zelenině, v těstovinách nebo celozrnných produktech. Tady ale mluvíme o cukrech komplexních, které se naopak doporučuje denně konzumovat. Dokonce by v našem jídelníčku měly být zastoupeny v 55 % procentech.
Čím více cukrů, zvlášt monosacharidů, budete konzumovat, tím více je vaše tělo bude vyžadovat. Není tedy těžké dostat se do začarovaného kruhu. Jednoduché cukry zvyšují chuť k jídlu, což může vést k přejídání. V těle to pak jednoduše řečeno funguje tak, že když sníte čokoládovou tyčinku, velmi rychle se vám zvedne hladina krevního cukru, a tím pádem se rychleji dostaví pocit hladu.
Proto bychom měli při volbě svého denního menu upřednostňovat ty výrobky, které mají nízký takzvaný glykemický index, tedy celozrnné pečivo, luštěniny, zeleninu nebo méně sladké druhy ovoce. Dostatek kvalitních sacharidů způsobí pomalé a plynulé uvolňování krevního cukru. vydržíme déle sytí, zároveň budeme mít i více energie.
Přebytek cukrů tělo také umí přeměnit na tuk, ten pak uloží do svých zásob na horší časy. Rizikem s tím spojeným je pak nejen diabetes, ale i nadváha až obezita, na kterou je navázána široká škála onemocnění a komplikací.
Přebytky cukrů se ukládají ve formě glykogenu. Nadměrné množství glykogenu v játrech se uvolní do krevního oběhu v podobě mastných kyselin a ty se pak ukládají do tělesných partií, jako jsou boky, stehna a břicho. Později se začnou usazovat i kolem orgánů, jako jsou srdce a ledviny, a tím mohou oslabit jejich normální funkci a způsobovat nejrůznější onemocnění.
Jediným řešením, jak zamezit, aby si cukry s vaším tělem dělaly co chtějí, je hlídat jejich množství a povahu. Vyhýbejte se proto rychlým cukrům ze sladkostí, alkoholu, průmyslově zpracovávaných potravin a polotovarů. Pamatujte na to, že ideální denní zastoupení sacharidů má být v rozmezí 50 až 55 %, navíc z kvalitních zdrojů energie s nízkým GI, tedy pečiva z celých zrn, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, těstovin, rýže, luštěnin, brambor aj.
Množství cukrů v denní skladbě doplňte také 25 až 30 % bílkovin, které najdete převážně v mase a vejcích a nezapomeňte ani na tuky. Ty by měly tvořit 10 až 15 %. Doporučujeme kvalitní oleje, semínka, ořechy aj.
Jezte také pravidelně a vyváženě pestrou stravu, která zajistí ideální hladinu ghrelinu v těle a tím zamezí pocitu hladu a případným chutím na sladké.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.