08.02.2011 Redakce
Sebejistotu při práci v domácnosti získávají lidé s poruchou zraku v nové výukové kuchyni v Praze. Takové kuchyně nemají v Evropě obdobu, Tyfloservis má výukové kuchyně v Česku nyní již dvě. Dobře vybavená vzorová cvičná kuchyně může být ve spolupráci s rehabilitačním instruktorem nástrojem v osamostatnění klienta se zrakovým postižením. Tyfloservis nyní slaví své dvacáté narozeniny, novou kuchyni nadělil svým klientům díky spolupráci nadací a firem.
Lidé s poruchami zraku, zejména při jeho náhlé ztrátě, mívají těžkosti se schopností postarat se o sebe, uvařit si. Celý život byli zvyklí dívat se na ruce a náhle se musí naučit pracovat bez zrakové kontroly. Slabozrací se musí učit využívat deformované vizuální vjemy a každý zlomek svého zrakového potenciálu. A právě vhodné vybavení a úpravy prostředí mohou toto učení usnadnit. Proto jsou ve všech krajských střediscích Tyfloservisu jako součást nabídky výuky sociální rehabilitace cvičné kuchyně. V kuchyni se klienti učí od nalévání vody, krájení chleba až po pečení v troubě. V minulém roce se podařilo novou kuchyni se speciálními úpravami pořídit v Tyfloservisu Karlovy Vary. Nyní přišla na řadu Praha.
Pro návrh kuchyně byla opět oslovena designérka Veronika Loušová. Nároky od pražského týmu instruktorek pro nácvik sebeobsluhy byly rozdílné než pro kuchyň v Karlových Varech. Kuchyně měla využívat jen nejběžnější materiály a možnosti světlených podmínek bez speciálních typů svítidel. Vznikly tak dvě rozdílné kuchyně, které mohou klienti v rámci ČR navštívit. Realizaci nábytku měla na starosti opět firma Ideal interiery.
Už samotná dispozice místnosti je v pražském Tyfloservisu podstatně menší. Není zde možné mít ani běžný stůl, pouze skládací desku. Pracovní plocha musí být dostatečně velká, aby se vedle sebe vešel klient i instruktor, navíc se na malé ploše musí odprezentovat co nejvíce prvků, které by člověku se zrakovým postižením mohly ulehčit práci v kuchyni.
Barevné kontrastní řešení a nastavení světla je zásadní pro maximální využití možností zesláblého zraku. Kontrast je dominantou designu cvičné kuchyně.
Principem kontrastu je střídání několika barev, tak aby byly předměty vždy v kontrastu k okolí. Barvy jsou navíc rozloženy tak, aby pomáhaly jak při orientaci v celkovém prostoru, tak při orientaci při vaření. V pražské kuchyni je zvolena kombinace ledově modré s čokoládově tmavým bukem doplněná barvou „Cappuccino“ a „Alabastrem“. Kontrastní jsou vždy i hrany, použita je žlutá a modrá. Tyto dvě barvy využívá Tyfloservis v celém středisku a v rámci své vizuální identity, žlutá a modrá se tak staly základem při řešení barevnosti, aby kuchyně zapadala do celkového prostředí střediska.
Skříňky jsou vyrobeny z lamina. Pracovní deska je záměrně laminátová, jelikož kuchyně v Karlových Varech ji má z umělého kamene. Tento materiál ve velké kuchyni poskytoval možnost mnoha orientačních kontrastních prvků v jednolité hmotě beze spár.
V pražské kuchyni jsou dva kontrastní prvky na pracovní ploše. Hrana laminátové pracovní desky je z tmavého nákližku, záda kuchyně lemuje tmavý kontrastní pruh. Dřez nebyl zvolen nerezový, jelikož většina předmětů v kuchyni je bílá nebo nerezová, vybrán byl dřez Teka z hnědého tegranitu s odkapovou plochou. Slabozraký může vnímat jednotlivé členění skříněk díky zvýrazněným hranám na nábytku.
V kuchyni si klienti mohou vyzkoušet celou škálu typů úchytek, se kterými se mohou setkat u moderního nábytku. Ke spolupráci byla oslovena firma Hettich, která se věnuje komplexnímu řešení kování včetně úchytek. V kuchyni tak nalezneme zadlabané úchytky, profil zasazený do hrany čela zásuvky, subtilní a dlouhé úchytky. Úchytky jsou zejména z eloxovaného hliníku, použity v kontrastním i záměrně nekontrastním řešení. Celovýsuvné kování zásuvek je doplněno systémy pro třídění předmětů. Dna zásuvek jsou opět příkladem pro využití kontrastu, stačí mít tmavé dno a talíře jsou lépe vidět.
Otvírání horních skříněk je z hlediska bezpečnosti velice rizikové, pokud použijeme běžné otvírání na panty. Ve cvičné kuchyni se dvířka otvírají směrem nahoru, zvolený skládací výklop od firmy Blum se dokáže zastavit v každé požadované pozici, klient má tak naprostou kontrolu nad dvířky a úchytkou bez kontroly zrakem.
Osvětlení kuchyně je pro slabozrakého podstatným prvkem při kvalitní a bezpečné práci. Obecné světlo je doplněno zářivkami nad horními skříňkami, které odrazem od stropu vytváří rozptýlené světlo bez stínů.
Pro osvětlení pracovní plochy jsou použity běžně dostupné zářivky, které lze samostatně vypínat, a tak díky osazení trubicemi různé chromatičnosti vyzkoušet barevnost, která klientovi vyhovuje nejvíce. Nad dřez, kam dle normy není možné umístit běžnou zářivku, je dáno venkovní světlo s dostatečným krytím proti stříkající vodě. Obecné světlo je doplněno světlem nad horními skříňkami, vzniká tak příjemné osvětlení odrazem od stropu.
Specialitou je LED reflektor se silným zdrojem světla pro práci nablízko od firmy Černoch. Svítidlo je běžně určené ke strojům, díky rameni s klouby ho lze nastavit do pozice, která slabozrakému vyhovuje pro práci.
Výběr spotřebičů je pro slabozraké a nevidomé vždy oříškem. Pro novou kuchyni v Praze byla oslovena společnost Teka CZ, kterou si Tyfloservis vybral pro jejich ucelený kuchyňský sortiment a snadno ovladatelné spotřebiče, které lidem s poruchami zraku vyhovují. Společnost Teka CZ do nové cvičné kuchyně dodala vestavnou pečící troubu, nerezovou vestavnou myčku s čelním panelem a protiotiskovou úpravou a mikrovlnnou troubu, vše s tlačítkovým ovládáním, které lze hmatově označit a snadno po hmatu volit programy. Dále dvě dvojplotýnky, tudíž se klienti mohou seznámit s užíváním, jak elektrického sklokeramického panelu, tak elektrického varného panelu s jednou rychloplotnou. Ze sortimentu společnosti Teka CZ je také vestavná chladnička s energetickou třídou A a vestavný odsavač par.
Na původní podlahu z linolea byla dána nová barva s dvěma značkami označující místo pro vaření a myčku. Na specielní technologii repasování podlah z linolea a čištění původního linolea se specializuje firma Dema dekor.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.