DALŠÍ RÁNA PRO PODNIKATELE! ZMĚNY V DPH MOHOU VÉST K ZAVÍRÁNÍ RESTAURACÍ

DALŠÍ RÁNA PRO PODNIKATELE! ZMĚNY V DPH MOHOU VÉST K ZAVÍRÁNÍ RESTAURACÍ

18.01.2023 Jana Čiháková

Zavedení jednotné snížené sazby DPH by mělo negativní dopady na gastronomii v podobě snížení ziskovosti podniků a vedlo by to i k zavírání restaurací a hospod, zejména na vesnicích a v malých městech. ČTK to řekl Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků.

Úvahy o změnách v dani proto odmítá. Vláda uvažuje o tom, že místo dvou snížených sazeb deset a 15 procent by měla být od příštího roku pouze jedna, a to ve výši 13 nebo 14 procent. Znamenalo by to zvýšení sazby na točené pivo a jídlo v restauracích. Výkonný ředitel Českého gastronomického institutu Adam Eliáš míní, že téma změn v DPH v oboru gastronomie by se nemělo vůbec otevírat.

Daň z přidané hodnoty na pivo v restauracích se výrazně snížila v roce 2020, kdy vláda Andreje Babiše (DPH) přeřadila točené pivo v restauracích z 21 procentní do druhé snížené desetiprocentní sazby. Zdůvodňovala to podporou podnikatelů v souvislosti se zaváděním posledních vln elektronické evidence tržeb. Plná sazba zůstala na prodej piva například na stáncích do kelímků nebo na balené pivo. Na nealkoholické pivo je sazba 15 procent jako na nealkoholické nápoje. Stejná sazba je také na jídla, která si zákazník odnese z restaurace s sebou.

Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden ČTK řekl, že vláda zvažuje změny v dani. Uvedl, že dvě sazby by prostředí zpřehlednily, zjasnily a přinesly by větší stabilitu.

PODNIKY V OHROŽENÍ

Podle Kastnera podniky, které jsou závislé na prodeji piva, platí v průměru DPH ve výši zhruba 12 procent. "Pokud by se nejnižší sazba DPH posunula, pak by došlo k posunu průměrné DPH až na zhruba 15 až 16 procent," doplnil. Uvedl, že tržby celého segmentu jsou ročně zhruba 200 miliard Kč a zvýšení daně by znamenalo, že stát by vybral o šest až osm miliard korun na dani více.

Upozornil na to, že změny v DPH by měly vliv na ziskovost podniků, která by se ze zhruba sedmi až osmi procent snížila na pět, což je podle něj pro obor dlouhodobě neudržitelné. Lze také očekávat, že v příštích letech bude návštěvnost v gastronomii klesat a státu změny v dani vyšší příjmy do státního rozpočtu nezaručí, uvedl. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na CNN Prima News v neděli řekl, že případná úprava sazeb daně z přidané hodnoty bude rozpočtově neutrální.

Eliáš uvedl, že gastronomie byla oborem, který byl nejvíce poznamenán pandemií koronaviru, když vláda opakovaně provozovny uzavírala. "Od pravicové vlády očekáváme systémová řešení než jednotlivosti v kontextu celku nefunkční. Očekávali bychom zvýšení efektivity chodu státu a s tím spojené snížení jeho výdajů. Také díky zrušenému EET se gastronomie opět potýká s šedou ekonomikou, která poctivým podnikatelům jejich práci zásadně ztěžuje," dodal.

Kastner rovněž kritizuje, že vláda nepřišla s plánem na efektivnější chod státní správy nebo trhu práce. Zrušením EET se podle něj stát vzdal podstatného nástroje na boj s šedou ekonomikou. Dodal, že případné změny v DPH mohou gastronomii poškodit více než pandemie koronaviru.


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.