Dáte si krevety přímo z grilu + na co si dát pozor, když děláte dary moře

Dáte si krevety přímo z grilu + na co si dát pozor, když děláte dary moře

28.04.2021 Jana Čiháková

Připomenout si kulinářské zážitky z dovolené nebo jen ozvláštnit letní domácí jídelníček je možné s pokrmy z mořských plodů. Kalamáry, chobotnice, krevety či mušle vyžadují rychlou a přitom důkladnou tepelnou úpravu. K dosažení dostatečné teploty doporučují odborníci tepelnou úpravu grilováním.

1.)  Pečlivě vybírejte suroviny, důležitá je jejich čerstvost. Nakupujte ve specializovaných obchodech nebo velkoobchodech, kde je zaručena kvalita prodávaného. Při výběru se řiďte také čichem, neboť mořské plody nesmí zapáchat!

2.)  Pozor na potravinové alergie! Mořské plody mohou u některých citlivých osob vyvolat alergické projevy.

3.)  Mořské plody nevyžadují přílišné kořenění, které by jen zastřelo jejich vlastní chuť. Ideální je směs čerstvých bylinek, česneku a olivového oleje.

4.)  Lze použít také marinádu – viz recept níže.

5.)  Grilujte na rozžhavených briketách zprudka a co nejrychleji podle druhu masa.

6.)  Chobotnice je lepší předem minimálně hodinu předvařit a poté grilovat jen velmi krátce, aby maso neztratilo křehkost.

7.)  Ke grilování používejte speciální grilovací koše. Pokud je nemáte, lze je nahradit běžně dostupnými hliníkovými grilovacími tácky.

8.)  Dbejte také na výběr vhodné, spíše lehčí přílohy. Ideální jsou např. saláty ze syrové zeleniny a čerstvé pečivo.

Jednoduchá marináda:

  • Čerstvou bazalku jemně posekáme, přidáme prolisovaný česnek, šťávu z limetky a olivový olej a vše důkladně promícháme.
  • Při grilování dbáme na to, aby na mase zbylo co nejméně marinády, která může stékat na brikety.

MARINOVANÉ GRILOVANÉ KREVETY

krevety

Jednoduchá marináda dodá krevetám chuť, kterou si zamilujete.

Ingredience:

  • 1 kgkrevet
  • 80 ml olivového oleje
  • 60 ml rajčatového pyré
  • 30 ml červeného vinného octa
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • kajenský pepř

Postup:

Do velké mísy dejte olivový olej, česnek, rajčatové pyré, vinný ocet, bazalku, sůl a pepř. Přidejte krevety a dobře promíchejte. Zakryjte mísu a nechte půl hodiny až hodinu v chladu. Během této doby jednou či dvakrát promíchejte, aby se krevety pokryly marinádou.

Gril rozehřejte na střední teplotu. Krevety napíchejte na špíz.

Krevety grilujte 2-3 minuty z každé strany, dokud nedostanou krásnou barvu.

PIKANTNÍ GRILOVANÉ KREVETY

Ingredience:

  • 1 kilo čerstvých krevet
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku soli
  • 1 lžička oregana, uzené papriky, čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky chilli
  • olivový olej
  • 4 lžíce másla
  • 2 stroužky třeného česneku

Postup:

Do mísy nalijte studenou vodu, přidejte cukr a sůl, pořádně rozmíchejte. Vložte krevety a nechte v chladu 30 minut.

Smíchejte oregano, uzenou papriku, tymián, chilli a lžičku soli ve velké míse. Vložte okapané krevety a zakapejte olivovým olejem. Řádně promíchejte, aby se koření dostalo ke všem krevetám. Nechce odpočinout na 15 minut.

V malém rendlíku rozpusťte máslo, jakmile začne syčet, přidejte třený česnek a vypněte sporák. Dobře rozmíchejte. Nejsnazší je připravit krevety v grilovacím koši nebo je lze připravovat jako špízy.

Grilujte krevety na grilu rozpáleném na vysokou teplotu, dokud nejsou pěkně růžové.

Podávejte s dobrým pečivem a česnekovým máslem.

krevety2

Zdroj Svět potravin (2010), foto archiv a shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.