03.02.2021 Jana Čiháková
Kaše mají mnoho podob a na to začít není nikdy pozdě. Zkuste jeden z našich receptů, anebo klidně všechny. Uvidíte, že si je oblíbíte.
Suroviny:
½ šálku jemně mletých ovesných vloček, 1 vrchovatá lžíce mletého máku, 1 šálek vody , větší špetka skořice, med dle chuti, nadrobno pokrájené ovoce dle chuti
Postup:
Vločky zalijte vlažnou vodou a nechte přes noc fermentovat, alespoň 8 hodin. Surovina díky tomu zjemní, zesládne a stane se lépe stravitelnou.
Po fermentaci pozvolna zahřívejte. Přidejte mák, skořici, pokrájené ovoce a dle chuti doslaďte medem či jiným sladidlem. Nechte dojít až k bodu varu, poté odstavte a můžete servírovat.
Tip: Mák lze nahradit kokosem, případně použít obě suroviny.
Věděli jste, že mák obsahuje až 12krát více vápníku než mléko?
Suroviny:
½ šálku pohankových vloček, 1 šálek mléka, 1 lžíce javorového sirupu (lze nahradit medem), špetka mletého kardamomu, špetka mleté vanilky, plátek másla, libovolné ovoce na rozvar
Postup:
Pohankové vločky spolu s ostatními surovinami smíchejte a pozvolna zahřívejte, dokud kaše nezhoustne do potřebné konzistence. Poté odstavte.
Připravte si ovocný rozvar. Lze použít libovolné ovoce. Vložte jej pokrájené na menší kousky na pánev a nechte prohřát. Je-li ovoce sušší, přidejte kousek másla, šťavnaté naopak slijte, aby kaše ve výsledku nebyla příliš řídká. Ovocný rozvar dochuťte dle svých preferencí a sladkosti ovoce. Lze kombinovat i s ovocným džemem.
Servírujte s kouskem másla, případně dozdobte semínky, ovocnou šťávou či pár kapkami javorového sirupu. Fantazii se meze nekladou.
Tip: Oříšky nebo semínka na dozdobení kaše můžete orestovat. Nakonec přidejte špetku soli a trochu javorového sirupu, případně medu, ve kterém semínka rychle obalte a nechte ještě krátce „doběhnout“. Kaše tak získá výraznější chuť.
Suroviny:
½ šálku ovesných vloček, 1 šálek mléka, 1/3 šálku vody, 1 vanilkový lusk
Na dochucení:
javorový sirup (lze nahradit medem), mandlové lupínky, nastrouhaná hořká čokoláda, ovoce dle chuti
Potup:
V hrnci smíchejte ovesné vločky, mléko a vodu. Lžičkou vydlabejte semínka z vanilkového lusku a přidejte ke směsi. Za občasného míchání vařte doměkka a potřebné konzistence.
Hotovou kaši servírujte s ovocem, dosladit můžete javorovým sirupem nebo medem. Posypejte mandlovými lupínky a nastrouhanou hořkou čokoládou.
Víte, že hořká čokoláda patří mezi superpotraviny? Kakaová hmota obsahuje účinné antioxidanty a theobromin, látku s mírně povzbuzujícími účinky. Za zmínku stojí i vyšší obsah minerálních látek jako hořčík, mangan, železo, draslík nebo měď. Čím je vyšší podíl kakaové sušiny, tím je vyšší obsah zdraví prospěšných látek.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.