děti  

Děti v restauraci

Děti v restauraci

29.10.2012 Redakce

Pro některé rodiče je návštěva restaurace zpestřením rodinného života a zaběhnutých rituálů. Jiní se naopak obávají omezeného výběru z ne příliš zdravých a pro děti vhodných pokrmů. Proč to tak je, jsme se zeptali Pavla Suchánka, ředitele společnosti Alakarte, která pořádá festival Děti v restauraci.

V nabídkách pro děti většiny restaurací převládají hranolky, řízky, smažená jídla. Proč tomu tak je? Myslíte si, že je to chyba provozovatelů, nebo na tom mají svůj podíl i rodiče, kteří tato jídla svým dětem nejčastěji objednávají?

Určitě je chyba na obou stranách. Pokud rodiče nevedou své děti k pestré a domácí stravě, těžko budeme očekávat, že pak svým dětem objednají v restauraci poctivé jídlo a nedají přednost formě nejmenšího odporu – hranolkám. Ty zase pro restauratéry nepředstavují žádný problém s přípravou a obsluhou, takže se začínáme tak trochu točit v začarovaném kruhu.

Proč u nás mají stále provozovatelé problém s dětskými zákazníky?

Asi proto, že jsme byli vychovávaní tak, že děti v restauraci musí sedět na zadku a nebo tam nechodit. Naštěstí dnešní rodiče vychovávají své děti jinak a dopřejí jim, aby se chovaly jako děti. Zajímavé je, že Severní Amerika, a západní a jižní Evropa nemají obecně s dětmi v restauracích problém. Zřejmě nám jako společnosti ještě chybí nějaký ten kus tolerance sobě navzájem.

deti

Mohou někde lidé najít doporučení baby friendly restaurantů v celé republice?

Takový server už existuje, ale bude se to především týkat větších měst. Vím, že v Praze funguje několik serverů, které se zaměřují na možnosti, jak a kde trávit s dětmi volný čas.

S jakým ohlasem se setkal festival Děti v restauraci? Plánujete jeho další ročník?

Festival se setkal s ohromnou podporou ze strany partnerů, kteří nám pomohli festival dostat do širšího povědomí lidí. Horší už to bylo na straně restaurací, které evidentně konceptu nevěřily. Přesto se nám podařilo navázat spolupráci pro tento festival s téměř 20 restauracemi napříč republikou. Další ročník bychom určitě chtěli udělat a rozhodně ho uděláme ještě lepší než ten první.

Jaká jídla si děti na festivalu nejvíce oblíbily?

Ne náhodou nejvíce táhly těstoviny.

 

Více o tématu dětských jídel v nabídkách českých restaurací se dočtete v novém čísle časopisu Svět potravin.

 


Mohlo by vás zajímat

Přírodou proti chřipce

06.12.2013 | Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.

Cereálie - zdravá snídaně?

25.04.2013 | Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.

Inspirace na zdravou svačinu

27.05.2013 | Nová webová stránka www.zdravasvacina.eu poskytne zájemcům o zdravé stravování dětí praktické informace, odborné rady a tipy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.