06.05.2022 23.01.2014 Mgr. Marie Martiňáková
6. květen patří od roku 1992 Mezinárodnímu dni bez diet. Smyslem je upozornit na škodlivost a neúčinnost „zázračných“ diet, oslavit lidské tělo! Jeho zakladatelkou je Britka Mary Evans, která bojovala s anorexií.
Kromě vzhledu myslete při výběru diety i na své zdraví...
Mnozí z nás jsou ochotní své tělo kvůli kilogramům vysloveně týrat. Že řada lidí jí méně, než by měli, je běžné. Někteří jsou však ochotní přistoupit na různé typy diet, které jsou často extrémní a diskutabilní, působící spíš jako protestní hladovka.
Počínání takových jedinců vychází z mýtu, s nímž se nutriční terapeuti setkávají často: chceš-li zhubnout, nejez. Tělo se ale takovému postupu brání. Vysílá signály v podobě některých příznaků.
Pokud je příjem energie pod hranicí bazálního metabolismu (energie nutné ke zvládnutí základních životních pochodů v klidu), jako reakce přichází slabost a únava.
Při nedostatku sacharidů ve stravě dochází k poklesu produkce serotoninu. Důsledkem je nevyrovnaná psychika a ztráta pocitu nasycení. Nejčastějšími projevy jsou výkyvy nálad, krátkodobé deprese, nadměrná chuť k jídlu.
Bolesti hlavy mohou být zapříčiněny řadou potravin a nápojů, tzv. spouštěčů jako alkohol, nápoje s kofeinem, sýr, čokoláda, ořechy a další.
·Při nevhodné dietě nás může postihnout i padání vlasů. Hlavním stavebním kamenem vlasů jsou proteiny, dále jsou nutné vitamíny a minerály umožňující biochemické pochody spojené s tvorbou buněk. Pokud je ve stravě nedostatek bílkovin, tělo začne „šetřit“ právě na vlasech, nehtech, pokožce.
Nadváha a obezita nikdy nevzniká náhle. Přichází plíživě, často podporována dalšími faktory jako věk, těhotenství a mateřství, rezignace na sport a pohyb, některá onemocnění, určité skupiny léků a podobně. Při řešení nadváhy a obezity nejde jen o vzhled a krásu, ale především o zdraví. Je proto nutné přehodnotit svou životosprávu a začít s celkovou změnou životního stylu!
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.