13.05.2021 Jana Čiháková
Pivovarníci podobně jako restauratéři upozorňují na to, že hostinští nemají právo vyžadovat doklady pro vstup na zahrádky. Chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví určilo konkrétní povinnosti pro zákazníky i provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Vláda v tomto týdnu rozhodla, že stravovací provozy budou smět hosty pustit do venkovních prostor od pondělí 17. května. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Mezi stoly budou muset být rozestupy minimálně 1,5 metru, stejně daleko by měly být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka například od chodníku není oddělená nějakou bariérou. Hosté se budou muset u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus. Použít budou smět jakýkoliv typ testu, tedy z odběrového centra či zaměstnání, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) si budou smět přinést i vlastní samotest a otestovat se na místě.
Otevření zahrádek je podle svazu dobrou zprávou. Provozovatelé tak podle něj dostanou možnost lépe zajistit hygienické podmínky v okolí svých podniků. Ferencové vadí ale nejasně stanovené povinné testy. "Podle současné legislativy nemají hostinští právo po hostech vyžadovat specifický doklad pro vstup do provozovny. Ministerstvo by tedy mělo jednoznačně určit konkrétní povinnosti pro zákazníky a případné oprávnění pro provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá a kdo je co oprávněný vyžadovat nebo dokládat," uvedla ředitelka. S tím, co vláda vyhlásila, si zatím svaz nedokáže představit, jak by hospodští či číšníci fyzicky komukoliv zakazovali vstup, dodala.
Svaz po ministerstvu proto chce, aby definovalo, jestli jsou hosti povinní vstoupit do provozovny jenom s platným osvědčením o očkování nebo s testem, či zda provozovatelé nesmí připustit, aby se lidé bez provedených testů na zahrádkách a v provozovnách zdržovali. "V prvém případě je totiž odpovědnost na zákazníkovi, ve druhém na provozovateli. Ten by tak současně potřeboval nutné pravomoci, a to například pro domáhání se zásahu policie," dodává svaz. Před takovým výkladem ale svaz varuje, znamenalo by to přenesení nákladů a zodpovědnosti na podnikatele, kteří byli v posledním roce omezováni.
Proti předkládání testu se postavila v tomto týdnu také Asociace restauratérů APRON. Podle asociace je tato podmínka neproveditelná. "Nemůžeme překračovat zákon, zároveň nemůžeme ani ručit za to, že mají lidé negativní test. Vláda vydala neproveditelné nařízení," řekla za APRON Kateřina Holnová.
Stravovací podniky vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.
Zdroj: ČTK, foto shutterstock
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.