DOBŘE SCHOVANÁ NÁLOŽ KALORIÍ: DRESINKY!!!

DOBŘE SCHOVANÁ NÁLOŽ KALORIÍ: DRESINKY!!!

24.06.2022 Jana Čiháková

Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

Mezi typické zrádce zeleninových salátů patří zálivky s octem a spoustou cukru. O moc lépe na tom nejsou ani hojně servírované krémové a sýrové dresinky. Podle výživové poradkyně Moniky Rychlovské Tělupilové mohou podobné zálivky přidat jedné porci salátu 150–400 kalorií navíc. Typickým příkladem je oblíbený Caesar salát, který díky sýru, smaženým krutonům, slanině a zálivce může být zdánlivě nečekanou kalorickou bombou.

Největším problémem klasických zálivek a dresinků není ani tak vysoký obsah tuků. Ty bývají naopak vhodné. Například klasické majonézy obsahují jako jednu z hlavních složek řepkový olej, což je naprosto v pořádku. Je ale třeba dávat si pozor na jejich dávkování, které mnohdy několikanásobně překročí ideální porci (10–15 g), což má za následek nežádoucí přísun energie.

Jídlo by mělo být především požitkem. Ale co by to bylo za grilování či letní salát bez jakéhokoliv dochucení! Řešením mohou být doma vyrobené dresinky z pár kapek extra panenského olivového, avokádového, dýňového nebo lněného oleje se spoustou bylinek. Další možností jsou hotové nízkokalorické dresinky s minimem cukru a tuku.

ZKUSÍTE TO JINAK?

Pokud se nechcete omezovat, porozhlédněte se po zdravější alternativě klasických zálivek a dresinků. Právě takové najdete pod značkou Slim Pasta. Nejenže jsou skvělé pro zdravější dochucení vašeho jídla, ale jsou i výbornou variantou pro ty, kdo se potýkají s intolerancemi na lepek a laktózu nebo pro vegetariány. „Nízkokalorické dresinky Slim Pasta neobsahují cukry, tuky, lepek ani laktózu, a proto jsou vhodné pro nízkokalorickou a nízkosacharidovou dietu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová.

V nabídce naleznete hned osm příchutí, se kterými si můžete vyladit nepřeberné množství jídel. Vyzkoušejte například oblíbený dresink Barbecue, Česnek a bylinky, Rajčata a bazalku nebo Vajonézu, která je odlehčenou alternativou ke klasické majonéze. Všechny dresinky jsou výborné do salátů, do sendvičů, na letní grilování k masu nebo na výrobu chutných a lehkých pomazánek. Díky minimálnímu množství kalorií i sacharidů a úplné absenci tuku je můžete bez výčitek zařadit do každodenního jídelníčku.


Mohlo by vás zajímat

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.