recepty  

Dobroty z Regionální kuchařky Petry Pospěchové

Dobroty z Regionální kuchařky Petry Pospěchové

18.08.2014 Redakce

Škvarková pomazánka, mrkvance i oharková omáčka.

Škvarková pomazánka (Šumava)

Doba přípravy:  60 minut, pro jednu sešlost u vína či piva

Ingredience: 1 kg vepřového sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 svazek pažitky, 1 lžíce majoránky, 50 g vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Sádlo nakrájíme na větší kostky, přidáme 100 ml vody a pozvolna vyškvaříme. Cibuli nakrájíme na menší kostičky, pažitku nasekáme najemno. Česnek utřeme s trochou soli a smícháme s cibulí. Trochu sádla ze škvaření odebereme a cibuli s česnekem na něm orestujeme. Z vyškvařeného sádla vybereme škvarky do misky a osolíme je, sádlo slijeme do kameňáku nebo jiné vhodné nádoby. Škvarky rozemeleme, smícháme s orestovanou směsí cibule a česneku, ochutíme pepřem, přidáme nasekané ořechy, vmícháme pažitku a nakonec ještě 4 lžíce sádla. Dosolíme či dopepříme podle potřeby. Necháme alespoň den uležet v chladu. Potom mažeme na chleba.

Kyselica (Valašsko)

kyselica

Doba přípravy: 45 minut, na 4 porce

Ingredience: 400 g kysaného zelí, 300 g brambor, 100 g klobásy, 100 g slaniny, 1 cibule, 200 ml zakysané smetany, 20 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 50 ml mléka, sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření

Postup: Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí. Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Oharková omáčka s hovězím (Brno)

oharkova

Doba přípravy: 2 a půl hodiny, pro 4 osoby

Ingredience: 750 g zadního hovězího, 3 kyselé okurky, 30 g másla, 40 g hladké mouky, 250 ml smetany, lák z okurek dle chuti, sůl

Postup: Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.

Mrkvance z Polné (Horácko)

mrkvance

Doba přípravy: 2 hodiny, na asi 30 mrkvanců

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 35 g kvasnic, 20 semen fenyklu, špetka soli, sádlo na potření; náplň:  200 g mrkve, 125 g cukru, 50 g másla, 1 vanilkový cukr; máslo na potření, cukr moučka

Postup: Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek, který necháme vzejít. Mouky vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Na náplň očistíme a najemno nastrouháme mrkev. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Vše podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Z těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty zploštíme, naplníme náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech daleko od sebe, před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem. Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme. Ještě teplé mrkvance potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.


Mohlo by vás zajímat

Domácí kečup

29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?

Vepřové ramínko na kmínu s nastavovanou kaší

23.03.2015 | Ramínko pro vás připravil Marek Šalanský, student druhého ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Mléčná pochoutka zpod peřinky

20.03.2015 | Jste zklamáni nabídkou mléčných výrobků v obchodech a žádný nemá přesně takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství nebo z dovolené v Řecku či Francii? Obáváte se, že příprava domácího jogurtu musí být náročná na čas i energii? Ukážeme vám krok za krokem, že opravdu není čeho se bát a přípravu této nejen dětské pochoutky zvládnete i vy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.