Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu.

Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu.

08.07.2013 ČTK

Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumníhokvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz,který mapuje ceny v supermarketech.

Největším nákladem při domácím pečení je mouka a také spotřebovaná elektřina. Nejvýhodněji vychází pečení v domácí pekárně, která chleba upeče za cenu okolo tří korun. V případě klasické trouby je třeba počítat se zhruba deseti korunami. Pekárna je sice úspornější, neumí však upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.

Výrazně ušetřit se dá při nákupu surovin v akci. Dlouhodobé statistiky Kupi.cz ukazují, že cena 1 kg pšeničné mouky se pohybuje od akčních 7,90 Kč po běžných 10,90 Kč. U žitné mouky je pak cenový rozsah od 18,90 Kč do 24,90 Kč. Přinákupu mouky v akci "do zásoby" lze na jednom bochníku ušetřit kolem tří korun.

Jediné, co není ve výpočtech nákladů na domácí chleba zohledněno, je cena lidské práce. "Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecenu šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci," uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová.

bread

Pečení domácího chleba se v posledních letech stalo hitem. Lidé se k vlastní přípravě bochníků uchýlili v reakci na nespokojenost s kvalitou chleba v obchodních řetězcích. Fanoušci domácího pečení se sdružují na webu PečemPecen.cz, kde lze přes kváskovou mapu vyhledat majitele kvásku, který je ochoten se o něj podělit.

V kvasu vznikají stovky aromatických látek včetně důležité kyseliny mléčné a octové. Ty kromě správného zakyselení chleba zabraňují jeho předčasnému plesnivění. Kváskový chleba lze koupit především na farmářských trzích, kde stojí kolem 40 Kč.


Mohlo by vás zajímat

Jak poznat dobrý burčák?

22.09.2014 | Tento kalný nápoj se stává terčem falešných prodejců a dokázat vybrat z rostoucí nabídky je stále obtížnější. Jak tedy na to?

Zhubnete odkyselením?

31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.