22.06.2014 Redakce
Nejlepší snídaně? Křupavý croissant!
Doba přípravy: 30 minut (+ doba kynutí), na jednu dávku
Ingredience: 500 g hladké mouky, 2 vejce nebo 4 žloutky, vejce na potření, 1/2 kostky droždí, 50 g cukru, 300 g másla, 300 ml mléka, hladká mouka, sůl
Postup: Připravíme si kvásek z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme vykynutý kvásek, vejce, 50 g másla a zbytek mléka. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin. Těsto rozválíme do obdélníku, na něj dáme studené máslo, na které nasypeme trošku mouku. Máslo položíme na okraj těsta, přeložíme ho těstem bez másla, vyválíme a ještě jednou přeložíme. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho na půl hodiny do lednice. Poté těsto opět několikrát rozválíme a přeložíme, pak rozdělíme na čtyři bochníčky, a každý rozválíme do kruhu. Tvoříme croissanty stejným postupem jako rohlíky. Každou placku rozdělíme na 8 trojúhelníků, a stáčením těsta a natahováním špičky vytvarujeme croissant. Croissanty dáme na plech a necháme půl hodiny kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C necelých 20 minut.
17.08.2015 | Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Inspirujte se belgickým receptem!
18.09.2015 | Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci hovězí svíčkové a omáčky z čokolády!
30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.