Domácí jogurt

Domácí jogurt

22.04.2014 Redakce

Jak náročné je vyrobit si vlastní domácí jogurt?

Domácí výroba jogurtu je poměrně snadná.

Vlijte 600 ml polotučného mléka do hrnce a přiveďte k varu. Nádobu odstavte a nechte mléko zchladnout na 45 °C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, správnou teplotu lze určit ponořením prstu do mléka. Mléko by mělo být o něco teplejší, než je kůži příjemné. Přelijte mléko do středně velké sterilizované misky. Do mléka je nyní nutné zašlehat 15–30 ml (1–2 lžíce) zákvasu. Živý jogurt, který by měl být co nejčerstvější, použijte jako zákvas. Nesmí ho být moc, jinak výsledný jogurt bude zrnitý a kyselý. Misku zakryjte čistou potravinovou fólií, zabalte do několika vrstev utěrek a pak ji ponechte stát na teplém místě asi 10 hodin. Proč je nutné uchovat jogurt v teple? Jogurtová kultura je kultura termofi lní, což znamená, že má ráda teplo (37 až 55 °C). Když je jí zima, spí a není aktivní. Ztuhlý jogurt pak přendejte do čisté nádoby a uložte do ledničky. Domácí jogurt vám pak vydrží i několik dní.

Doma si můžeme připravit i ovocný jogurt. Do 600 ml přírodního (hladkého) jogurtu vmíchejte 250 g měkkého čerstvého ovoce, které jste propasírovali přes sítko.

Ovocný jogurt okamžitě spotřebujte, rychle podléhá zkáze.


Mohlo by vás zajímat

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.