Domácí tagliatelle carbonara? S námi je zvládnete

Domácí tagliatelle carbonara? S námi je zvládnete

23.03.2021 Jana Čiháková

Domácí těstoviny, to není nic složitého. A když je budete navíc dělat podle kuchaře Pavla Berkyho, je to i zárukou toho, že se vám prostě povedou. Na tagliatelle nepotřebujete ani nudlovačku - můžete je klidně "po staru" nakrájet nožem.

Ingredience:

Domácí těstoviny

  • 130 g hladké mouky typu 00 ( + cca 20 g - kdyby bylo potřeba)
  • 50 g semolinové mouky
  • 2 velké vejce (nebo 3 menší)

Carbonara

  • 150 g pancetty nebo slaniny
  • 4 žloutky
  • 50 g parmazánu + extra na servis
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Černý pepř celý

Postup:

Těstoviny: Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme 2 celá vejce. Vypracujeme těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku a poté pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem. Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.

Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2-3 PL vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou. 

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3-5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3-5 PL vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se Vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejeme ještě pár PL vody z hrnce.

Servírování:

Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře.

Text Pavel Berky, foto Pavel Berky


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.