07.06.2019 Jana Čiháková
Tento dietní zázrak pochází od Inků, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Teprve v 18. století brambory získaly v Evropě význam jako chutné a přitom výživné potraviny.
Díky nenáročnosti pěstování se brambory rychle staly oblíbenou složkou jídelníčků spousty lidí. Dokázaly zasytit všechny vrstvy obyvatel, včetně těch chudých. To ale neznamená, že by ony samotné byly chudé. Právě naopak.
Brambory obsahují širokou škálu stopových prvků jako draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom. Jsou tedy skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro naše zdraví. Například pro srdce a cévní systém, hormonální procesy, krvetvorbu, zdravé kosti a klouby, plodnost a potenci.
Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Je vynikajícím spalovačem tuků a skvěle se stará o stabilní hladinu cukru v krvi. Obsah vitaminu C začíná klesat ale téměř okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíce vitaminu C. Zajímavým zjištěním je také fakt, že při smažení se tento vitamin rozpustný ve vodě nejlépe zachová, i když smažením se zvyšuje energetická hodnotu pokrmu.
Při vaření se vitamin C naopak ztrácí, protože se řadí do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Rozmačkané brambory pak obsahují vitaminu C nejméně.
Vitamin C se také ztrácíí, vystavíme-li brambory vzduchu. To tedy znamená, čím drobnější kousky z brambor nakrájíme, tím méně budou vitaminu obsahovat.
Slupka brambor navíc obsahuje vitaminy skupiny B a velice prospěšnou kyselinu listovou, která hraje důležitou roli při krvetvorbě, pro plodnost a zdravý vývoj plodu v těhotenství.
Obsah kalorií, které najdeme ve 100 g brambor, je dokonce nižší než v nízkotučném jogurtu (vařené neobsahují téměř žádný tuk a porce brambor obsahuje jen kolem 130 kalorií). Pravým viníkem, který stojí za tím, že si spousta z nás myslí, že po bramborách přibírá, nejsou tedy samotné brambory, ale tuk, na kterém jsou brambory připravovány nebo který je k nim servírován v podobě másla, smetan a majonéz.Trpíme-li otoky nebo přílišným zadržováním vody v těle, brambory nám mohou pomoci i s tímto problémem. Podíl draslíku a sodíku v bramborách totiž prospívá správnému metabolismu tekutin a přispívá k odvodňování a správné funkci ledvin.
Pozor bychom si také měli dát, uvidíme-li zelené či naklíčené brambory. Obsahují totiž zdraví nebezpečné alkaloidy zvané chakonin a solanin. Nadměrné množství těchto alkaloidů muže být pro konzumenta prudce jedovaté. Každý brambor se zelenými skvrnkami bychom měli raději vyhodit. I malé množství solaninu může u citlivějších osob vyvolat migrény nebo otupělost.
Ti z nás, kteří chtějí zhubnout či zůstat štíhlí, by se dle dietologů měli raději smaženým pochoutkám vyhnout. I když jsou ale bramborové lupínky řazeny do kategorie „nezdravá strava", pravdou je, že přes svou vysokou kalorickou hodnotu zároveň obsahují velké množství draslíku a vitaminu C.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
21.07.2024 | Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.