07.10.2021 Jana Čiháková
Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou především v tučných rybách, zvyšuje schopnost těla bránit se zánětu. Může pomoci i při pneumonii, která je vážnou komplikací covidu-19. Ukázala to studie cílená na prevenci chronických zánětů, kterou dělalo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno. O výsledcích dnes informoval zdravotní ústav.
Většina české populace konzumuje stravu, ve které je nedostatek protizánětlivých živin, tedy má nízký obsah omega-3 mastných kyselin. Dostatek těchto látek pomáhá membránám buněk v lidském těle, aby byly odolnější vůči zánětu, který vyvolá útok viru. Odborníci tvrdí, že rozdíl v tom, jak dokáže reagovat tělo s dostatkem omega-3 na napadení koronavirem, může i zachránit život pacienta.
"Pokud v ČR zemřelo na covid-19 asi 30.000 lidí, mohlo teoreticky těžkou pneumonii přežít přes 5000 z nich, kdyby dodržovali nutriční doporučení a jejich těla netrpěla nedostatkem omega-3 mastných kyselin," uvedl vedoucí projektu a vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.
Ve studii bylo 160 lidí, u kterých odborníci na počátku hospitalizace udělali diagnostiku 20 mastných kyselin, které jsou nejvíce obsaženy v buněčných membránách. Lidé, jejichž tělo bylo na tom lépe s obsahem omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, měli větší šanci přežít. Podobné výsledky přinesly podle zdravotního ústavu také odborníci z USA a Španělska.
Vyšší hodnoty omega-3 mastných kyselin mají pozitivní vliv na celkové zdraví organismu, uvedl ústav. Lidé by proto měli jíst dostatek tučných ryb, jako jsou losos, makrela či sardinky. Na trhu jsou k dispozici i doplňky stravy s obsahem těchto důležitých látek.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.