02.04.2019 Jana Čiháková
Bidfood se řadí mezi největší producenty tuzemské zmrzliny na trhu. Víte, jak to vypadá v takové výrobě? Zmapovali jsme pro vás zmrzlinový terén od A až do Z.
Když vejdete do výrobny zmrzliny, pohltí vás euforie dětských let. Přesně tohle jste si přáli zažít jako malí. Jezdí kolem vás stovky špachtliček obalených poctivým smetanovým nanukem. A co víc? Ochutnávání je dovoleno.
Haly výrobny jsou rozlehlé. Překvapivě v nich není ani nijak závratná zima. Celkem je tu 10 výrobních pásů. A zatímco na jednom se právě vyrábí nanuk „na klacku“, na druhém jedou současně zmrzliny ve vaničkách. Dohromady tryskami a tanky projde 12 milionů litrů zmrzliny ročně. Spousta práce je ale na samotných zaměstnancích. Těch je zde stále 330. Na léto se ale prý musí počty navyšovat o brigádníky, protože produkce radikálně stoupá.
A jak se vůbec z ingrediencí stává zmrzlina tak, jak ji známe z obchodu? Základem jsou samozřejmě kvalitní ingredience, o které si zákazníci sami říkají. „Zmrzlina nikdy nebude dietní. Je to něco, co si dopřáváme za odměnu. Ale i to může být z kvalitních surovin. My cílíme zejména na zmrzliny s obsahem ovoce a zmrzliny z pravé smetany,“ říká Lukáš Dědek, brand manager značky Prima, který nás výrobnou provedl.
„Od února až března tohoto roku jsou naše zmrzliny vyráběny bez použití palmového oleje. Pokud máme rostlinný tuk ve zmrzlinách, tak používáme kokosový olej. U ostatních produktů nahrazujeme palmový olej řepkovým,“ dodává. Ve smetanových zmrzlinách zase nenajdete rostlinný tuk.
A co se pak se zmrzlinami děje dál? Ani byste nevěřili, kolika procesy taková jedna zmrzlina projde, než se dostane do obalu, který znáte z obchodů. „Velmi zjednodušeně.Nejprve se smíchají suroviny, poté přichází na řadu proces homogenizace, následuje pasterizace, zrání v tancích, zchlazení hmoty a vytvarování zmrzliny, popřípadě ještě nanesení polevy. Hotový produkt se balí a domrazuje na -20 stupňů,” popisuje Lukáš Dědek.
Málokdo ví, že některé zmrzliny Bidvest stále vyrábí litou metodu, kde se využívá co nejmenšího množství vzduchu. Přestože je to dražší. Zákazníci si prý za kvalitu rádi připlatí a při lití je zaručena. „Výhoda této převážně české metody tkví v tom, že se do zmrzliny dostane více surovin, jako jsou ovoce, smetana, jogurt a další.
Její chuť je tak plnější než u zmrzlin vyráběných modernější, extruzní metodou,“ říká MVDr. Dalena Martiníková, vedoucí vývoje zmrzlin. Jak se která zmrzlina vyrábí, můžete zjistit, když budete číst etikety. „Tady je dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu, tedy není litá,“ říká Dalena Martiníková.
Z celé exkurze nám šlo nejlépe ochutnávání novinek. A jak se vlastně nové příchutě vytvářejí, kdo k nim dává podněty a není trochu risk uvést na trh něco nového? Typy na nové příchutě chodí od dodavatelů aromat a přísad do zmrzlin. Z těch se pak selektují příchutě, které jsou v souladu s chutěmi Čechů.
Dalena Martiníková zastává názor, že jahodové zmrzliny jsou celoevropsky nejoblíbenější. Právě proto si myslí, že Mrož od roku 1992, kdy se začal vyrábět, drží pozici mezi nejoblíbenějšími. Zmrzliny s podobnými zvířecími názvy, které se začaly vyrábět stejný rok, jako byly Opičák, Žirafa nebo Tygřík, už nenajdete.
Své dělá i fakt, že Mrož je čistě přírodní a není dobarvován. Proto je důležité sehnat ty nejkvalitnější jahody a obecně ctít trend kvalitních surovin, protože právě na ty se poslední léta Češi díky bohu dost často odvolávají. „Ne vždy je ale každá sklizeň stejná, záleží i na počasí. Jahody, které používáme, mohou být sklizeny jedině v červnu, pak mají tu správnou chuť,“ dodává vedoucí výroby.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.