21.07.2016 Redakce
Tato polévka patří je nejen velice chutná, ale i zdravá. Pokud patříte mezi ty, kteří osvědčené rádi vymění za nové chutě, pak je tento recept právě pro vás.
Suroviny pro 4 osoby:
400 gdýně hokaido (bez semínek)
1 brambora (druh, který se dobře rozvaří)
1 cibule
kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu
2 lžíce oleje
750 ml zeleninového vývaru (instantního)
1 svazek jarní cibulky
200 ml smetany na šlehání
100 g sušených amerických brusinek
sůl, pepř
šťáva ze 2 pomerančů
Příprava:
1. Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky.
2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut.
3. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Podle potřeby znovu ochuťte solí a pepřem.
Doba přípravy:
ca. 50 minut
Nutriční hodnoty porce:
Energie: 313 kcal / 1309 kJ
Bílkoviny: 3,9 g
Tuky: 21,1 g
Sacharidy: 25 g
Foto: shutterstock
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.