25.01.2024 Jana Čiháková
To, že máme na stole každý svůj pokrm, je zcela přirozené, nicméně v kontextu lidských dějin jde v podstatě o novou disciplínu, která na nějaký čas odsunula uplatňovaný princip sdílení. V posledních letech je však citelný návrat ke staré tradici, a i když patrně nejde o způsob, který by se využíval dnes a denně, jde o skvělou příležitost, jak poznat nové chutě a konec konců i vylepšit vztahy. Je totiž prokázáno, že foodsharing z psychosociologického hlediska spojuje lidi.
Sdílení při stolování je od pradávna součástí asijské i arabské kultury. Do určité míry ale proniká i do Evropy, hlavní roli pak sehrává při výjimečných či slavnostnějších událostech, obzvlášť u jižanských národů. Běžnou praxí je, že se do středu stolu soustředí několik chodů, které se po dobu několika hodin ochutnávají, přičemž každý stolovník volí malé porce a má možnost si ze stolu vybrat na svůj talíř podle svých chuťových preferencí.
Sharing ale není jen metodou uplatňovanou v domácím prostředí, jižní pobřeží je protkáno stovkami podniků, které jsou na daný způsob stolování náležitě vybaveny. Nabídku foodsharingových jídel najdete prakticky v každé dobré španělské, francouzské, italské, řecké nebo portugalské restauraci, kde vám běžně nabídnou pokrmy pro 2 až 6 osob sestávající z darů moře, grilovaných mas, jde i o různá předkrmová plata se sýry, ovocem, olivami či uzeninami anebo rovnou vysokogramážní ryby. Pro španělskou kulturu je pak typická i paella, kterou vám obvykle nenaservírují v případě, že nejí alespoň dvě osoby. Ostatně i klasická italská pizza původně nebyla smýšlena jako pokrm pro jednu osobu.
Některé podniky jdou ještě dál a na principu sdílení si postavili svou filozofii. Jde například o tapas bary, které disponují širokou paletou pokrmů ve formě kanapek – od studené kuchyně po teplou a sladké chuti po slanou.
Důvodů, proč se v řadě kultur uplatňuje sdílení, je přirozeně více. Patrně tím nejdůležitějším je ale psychosociální aspekt. Sharované jídlo funguje jako pojítko, odbourává napětí a podporuje komunikaci, sounáležitost a prohlubuje sociální vazby. V některých firmách je dokonce zcela běžně využívaný foodsharing i jako pomocná berlička při uzavírání obchodů – tapas bary proto bývají vyhledávaným cílem byznysmenů. Pomalý způsob pojídání a konverzace o společných pokrmech jsou vítaným způsobem, jak prolomit ledy, navozují pocit spolupráce, pospolitosti. Sdílení jídla zároveň obrušuje hranice společenských rolí, například nadřízený vs. podřízený.
Je také dokázáno, že podobný princip stolování uplatňovaný v dětství přispívá k vyššímu emocionálnímu cítění, lepšímu prohlubování vazeb, vyšší komunikativnosti. Podle vědců mají jedinci, kteří se stravují podobným způsobem v dětství, vyšší psychickou odolnost proti stresu a nemají potíže s navazováním vztahů v dospělosti.
Dalším benefitem je, že foodsharing stírá naučené postoje k některým pokrmům. Stolovníci totiž mají možnost ochutnat v malé porci i pokrmy, pro které by se v případě plné porce nerozhodli. Sharované jídlo tak otevírá prostor pro to poznat daleko více chutí.
Ani v českém remízku nejsme pozadu, stačí se poohlédnou po tapas barech nebo se nestydět se svým záměrem oslovit obsluhu. V lepších restauracích najdete přímo pokrmy navržené pro více osob či by rozhodně neměl být problém vám jídlo z menu připravit tak, abyste si jej mohli naservírovat doprostřed stolu, obsluha by vás pak měla automaticky vybavit i vícero malými talířky a příbory.
V domácím prostředí je skvělý způsob, jak začít, vsadit na fondue. Neobejdete se sice bez pořízení speciální sady na jeho přípravu, nicméně pokud patříte vy a vaši přátelé mezi sýrové fanoušky, nemůžete udělat chybu. K přípravě fondue se obvykle používají sýry jako je beufort, gruyére, comté či cantal. Přesné složení bývá různé a ovlivňuje výslednou chuť. Sýry se nechají rozpustit, dochutí se kořením, a především třešňovou pálenkou. Stolující si do této směsi, která se neustále přihřívá pomocí lihového vařiče, namáčejí kousky bílého pečiva.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.