GENETICKY MODIFIKOVANÉ JOGURTY? VÍTĚZ V KLÁNÍ HLOUPOSTÍ

GENETICKY MODIFIKOVANÉ JOGURTY? VÍTĚZ V KLÁNÍ HLOUPOSTÍ

16.02.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Mléčné výrobky jsou vděčným terčem kritiků potravinářských produktů, ačkoli ti často vaří zcela z vody a jejich tvrzení se nezakládají na žádných reálných základech. I další z hoaxů, kterému se dnes budeme věnovat, zabrousil do této kategorie a postavil svou tezi na záměně pojmů, které spolu vůbec nesouvisejí. Stačí skutečně málo a poplašná zpráva je na světě.

Poplašný text zněl následovně: „Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 – geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo…ničí slinivku… Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.“ Důvěryhodnost byla dodána podpisem osoby, která by měla být v dané problematice zárukou odbornosti – Jiřina Charvátová, vedoucí střediska laboratoří. Při bližším zkoumání je však možné zjistit, že nikdo jménem Jiřina Charvátová, kdo by měl cokoli co do činění s laboratořemi, neexistuje, jde o vymyšlenou osobu.

HOAXY DRTÍ INTERNET

A text pokračoval dále: „Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, nesnášela jsem Danone, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu. Tedy Bifidus esencis v nomenklatuře nenajdete, je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá – protože aby bylo možné uvést, že to je bifi, musí to mít i v den konce záruky určitou hodnotu bakterií. Některé státy mají zakázáno používat jiné než lidské kultury, a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Text je klidně možné šířit, mám na to diplomku a represí od Danone se nebojím.“ Pod touto částí je podepsána skutečná lékařka Dagmar Rašková z Ambulace lékařské genetiky GENNET, ta však jakékoli spojení s touto informací několikrát odmítla. Její jméno bylo pro potřeby hoaxu cíleně zneužito.

MODIFIKOVANÝ NENÍ NEBEZPEČNÝ

A jak je to tedy s údajně škodlivou látkou E1442? Hydroxypropylškrobový difosforečnan patří mezi přídatné látky, které se smějí přidávat do potravin za určitých podmínek. Jeho použití je v neochucených mléčných výrobcích zakázáno. Nejčastěji se v potravinářství používá jako stabilizátor či zahušťovadlo. Může se zdát, že název modifikovaný škrob je trochu nešťastný a matoucí. Laická veřejnost si název „modifikovaný“ spojuje s problematikou geneticky modifikovaných organismů (GMO), tedy rostlin, u kterých byla záměrně změněna genetická výbava. To však nemá s modifikovaným škrobem nic společného. Přívlastek „modifikovaný“ zde odkazuje jen ke způsobu úpravy. Škrob, ať už bramborový, pšeničný, kukuřičný, nebo rýžový, byl pomocí fyzikálně-chemických nebo enzymových metod upraven, aby se dosáhlo kýžených vlastností. Díky procesu modifikace je možné některé z vlastností škrobu zvýraznit, potlačit nebo jinak upravit. Na modifikovaném škrobu není v žádném případě nic nebezpečného, je dokázáno, že zdraví nijak neškodí. I proto potravinové právo nijak nereguluje přijatelné množství, které bychom měli zkonzumovat. V EU je možné ho přidávat i do dětských pokrmů.

Obsažených nesmyslů je samozřejmě víc. „V taxonomické databázi není u rodu Bifidobacterium uveden žádný druh, respektive kmen, Bifidus esencis tudíž neexistuje, stejně tak Bifidus avicenc není v taxonomické databázi uveden, tedy neexistuje,“ uvádí ve svém komentáři Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Názvy těchto kmenů tak byly pro článek zcela účelově vymyšleny, aby mu dodaly správnou míru odbornosti. „Autorka článku má patrně na mysli patentovaný mikroorganismus Bifidobacterium animalis subsp. lactis, který nese obchodní název Bifidus Actiregularis. Tento druh byl izolován z kojenců i dospělých lidí a je považován za probiotický pro člověka. Má schopnost přežívat průchod žaludkem a dostávat se do střev.“

CHOROBA, KTERÁ NEEXISTUJE

Mírnější verze hoaxu hovoří o tom, že Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost provedlo rozsáhlou studii téměř tisíce vzorků jogurtů od různých mlékárenských společností. „Cílem bylo zjistit, jestli jsou jogurty skutečně tak zdravé, jak se traduje. Výsledky výzkumu byly zklamáním, ukázalo se, že jogurty nemají na lidské tělo zázračný efekt, ani nezlepšují imunitu a zažívání.“ Hoax tak jogurty označuje za pouhou atrapu, neboť dnes prodávané jogurty nemají s produktem vymyšleným před několika tisíci lety nic společného. Pokud tedy věříte informacím o prospěšných bakteriích, jste „oblbováni“. Hoax uvádí příklad pacientů diagnostikovaných s pankreatolýzou, což je onemocnění slinivky. Pacienti uvedli, že se v jejich jídelníčku pravidelně objevovaly jogurtové nápoje značky Danone. Příčinou této choroby je údajně geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, neboť obsahuje velké molekuly, u nichž je nemožné dopředu odhadnout, jak se budou chovat v lidském těle.  Náš organismus očividně netuší, jaký druh enzymů má produkovat, aby takováto monstra naštěpil. Bakterie z jogurtů údajně vydrží v žaludku jen několik minut, jejich pozitivní vliv na naše zažívání je tak vyloučen. Nejen, že nepřinášejí žádné benefity, ale mohou našemu zdraví i škodit.

Tvrzení o tom, že jogurty nejsou pro lidský organismus prospěšné, je samozřejmě nesmysl.  Vědecké bádání dokazuje, že je tomu právě naopak. Těžko by mohla jedna studie postavit tyto dlouhodobé poznatky na hlavu. „Je pravdou, že jogurtové bakterie přežívají jen velmi málo průchod žaludkem. Proto jsou a mohou být kysané výrobky obohaceny tzv. probiotickou kulturou, tedy mikroorganismy, které kyselé prostředí žaludku přežijí, následně osidlují střevní trakt a zamezují množení nežádoucích, nebo dokonce choroboplodných zárodků,“ stojí ve vyjádření Státní veterinární správy.

Zcela nesmyslné je tvrzení, že přítomnost škrobů bude pro tělo naprosto neřešitelným problémem a povede ke vzniku pankreatolýzy. Tato nemoc není reálná, nikdy nebyla popsána. Známe akutní zánět slinivky břišní, ale její vznik nemá s konzumací mléčných výrobků nic společného.

BEZ MLÉKA JOGURT NEVZNIKNE

Také stanovisko společnosti Danone je jednoznačné: „Jogurty jsou naší legislativou přesně definovány. Živé mikroorganismy, které zajišťují přeměnu mléka na jogurt prokysáváním mléčného cukru laktózy, vyžadují optimální podmínky pro růst jak z pohledu teploty, tak dostatku živin a jsou citlivé na přítomnost cizorodých látek. Proto je pro výrobu jogurtů nutné používat mléko té nejvyšší kvality. Jogurt Activia přesně odpovídá definici jogurtu, a navíc obsahuje probiotickou bakterii Bifidus animalis. Společnost Danone nepoužívá ve svých výrobcích geneticky modifikované organismy, tedy ani škrob. Uvedená skutečnost svědčí o velice nízké odborné úrovni autora článku. Jakákoliv geneticky modifikovaná potravinová složka navíc musí být označena zkratkou GMO.“

Všechny potravinářské látky jsou před zařazením na seznam povolených látek podrobeny celé řadě testů, aby byl vyloučen jakýkoli negativní dopad na naše zdraví. Stejně tak jogurty jako takové procházejí pravidelně kontrolním sítem dozorových orgánů. Nadto je třeba poznamenat, že neexistují ani žádné relevantní studie dokazující, že by GMO potraviny způsobovaly nádory či byly jinak našemu zdraví škodlivé.


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.