10.05.2014 Redakce
Proč se do instantních polévek dodává glutamát? Může škodit zdraví?
Glutamát sodný se používá při výrobě potravin ke zvýšení jejich chuťové přitažlivosti. Jeho přidávání do potravin se stále rozšiřuje. Nejvíce ho obsahují práškové polotovary (polévky, omáčky), zpracované masné výrobky, výrobky z drůbeže a mořských živočichů, bujóny, hotové omáčky, dresinky, různé slané sušenky, bramborové a kukuřičné lupínky.
Kromě milovníků si však získal i odpůrce. V 60. letech byl definován tzv. syndrom čínské restaurace, což je soubor nežádoucích účinků glutamátu, který se vyskytuje u některých jeho konzumentů. Světová zdravotnická organizace WHO a Světová organizace pro zemědělství FAO uskutečnily rozsáhlé vědecké studie ohledně možné škodlivosti glutamátu na lidské zdraví. Nebyl prokázán výrazný škodlivý dopad při používání glutamátu v potravinářství a dokonce nebyla ani stanovena jeho bezpečná doporučená denní dávka. Někteří odborníci na výživu nicméně nedoporučují potraviny a jídla s obsahem glutamátu dětem do tří let, těhotným a kojícím ženám.
Přesto, že fakticky nebyl prokázán negativní dopad glutamátu sodného na zdraví člověka, lze jistě doporučit pouze mírné ochucování glutamátem a užívat si spíše přirozenou chuť potravin.
Po důkladném studiu dostupných informací je možné považovat konzumaci glutamátu sodného, pokud nepatříte k lidem, kteří trpí glutamátovou intolerancí, za bezpečnou, když dodržíte následující doporučení:
Pokud i přesto pravidelně konzumujete potraviny s přidaným glutamátem, ověřte si, zda vaše strava obsahuje dostatek vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné k bezpečnému zpracování glutamátu v organizmu.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.