Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

08.06.2020 Jana Čiháková

Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!

Udím, udíš, udíme...

Stále větším hitem se v zahraničí, ale i u nás, stává domácí uzení. Nemusíte kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i ve vašem grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře, anebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Tip: Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty – například whiskey, jablko, mořské plody, cedr, třešeň a řadu dalších.

Grilování bez masa? Proč ne!

Mezi grilovací klasiku patří klobásky, krkovička či hamburgery. Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů. Až tedy budete chystat grilovací párty, mějte připravenou i tuto variantu.

Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády, nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýru. Pokud chcete ohromit, dochuťte jídla vlastnoručně vypěstovanými bylinkami – budou tak zaručeně čerstvé! Ani nepotřebujete zahrádku, můžete je mít doma za oknem nebo na balkoně.

Tip: Pro grilování se skvěle hodí ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka Grilami z litovelské sýrárny Brazzale Moravia, protože odolává i vysokým teplotám a neroztéká se jako například hermelín. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami a výborný je i v burgeru.

Někdo to rád sladké!

Nezatracujte sladké pochoutky a překvapte hosty něčím netradičním! Vyzkoušejte grilované ovocné špízy (hrušky, jahody, jablka, ananas, broskve, banán...), marinády s medem (například směs medu, česneku, zázvoru a sójové omáčky) anebo sladké omáčky, do kterých si můžete ugrilované dobroty namáčet (brusinková či švestková). Vyzkoušejte rovněž grilované dezerty!

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

Mobil jako grilovací pomocník

Chytré telefony pronikly do všech oblastí našich životů – a využít je můžete už i při grilování. Některé WiFi grily dokonce umožňují ovládání na dálku prostřednictvím smartphonu – lze tak nažhavit gril již cestou domů, nastavit jeho teplotu či dobu grilování. Ale i při běžném grilování na obyčejném grilu vám mohou pomoci různé aplikace. Například „Grilování a rožnění časovač“ vám pohlídá správnou dobu v závislosti na tom, co grilujete (druh masa, tloušťka, hmotnost atd.), existuje také řada aplikací s grilovacími recepty – stáhněte si je do svého telefonu!

Tip: Ti, kdo rádi používají technické zlepšováky, uvítají i digitální termosondu, která měří teplotu grilovaného pokrmu. Jde přes Bluetooth spárovat s chytrým telefonem a sledovat tak stav jídla na dálku. Lze používat na jakémkoliv grilu a dosáhne i několik desítek metrů, takže si klidně můžete zaskočit na pokec k sousedům a nemusíte se bát, že se vám dobrota na roštu spálí...

Chytrý robot vydrhne gril za vás!

Robotické vysavače se už staly běžnými pomocníky v domácnosti, svou oblibu si získávají také robotické sekačky na trávu nebo „myči“ oken – tak proč práci se špinavým grilem rovněž nepřenechat robotickému čističi? Zatímco vy si budete v klidu vychutnávat dobroty, špinavou práci za vás vykoná Grillbot. Jelikož, co si budeme povídat, vydrhnout z grilovacího roštu vrstvu připálenin a tuku je na grilování asi ta nejméně zábavná činnost...

Tip: Grillboty už běžně seženete i v českých obchodech a e-shopech, dají se pořídit od cca 3 000 korun.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.