28.08.2020 Jana Čiháková
Harayiss, bohatý wrap z tradičního izraelského pečiva se zeleninou, sekaným biftekem a sezamovo-petrželovou pastou patří mezi nejoblíbenější izraelské pokrmy. Jeho chuť je naprosto jedinečná. Máte chuť? My zas recept, jak jej připravit!
Základem je chlebová placka lafa, která se tradičně peče na horkých kamenech a tvoří základ nepřeberného množství tamních jídel. V téměř nezměněné podobě je připravována už stovky let, když ji do Izraele přinesli zpátky iráčtí židé, kteří zde žili od dob babylonského zajetí v 6. století. Lafa v harayiss slouží jako wrap, jehož hlavní složkou je sekaný biftek z hovězího masa, namíchaný mimo jiné s harissou, což je ostrá kořenící směs typická pro Blízký východ a severní Afriku. Maso doplňuje zelenina a vše je zalito výtečnou sezamovou tahini pastou ochucenou listovou petrželí, která celému jídlo dodává typickou chuť Izraele.
Jak se harayiss připravuje Charlie Fadida se podívejte na facebookové profilu Bageterie Boulevard a můžete si ho vyzkoušet uvařit i doma.
Příprava této pochoutky není nijak složitá. Budete k ní potřebovat hovězí maso, listovou petržel, kurkumu, římský kmín, cibuli, chlebovou placku, harissu a pastu tahini.
Nasekané či namleté hovězí maso smíchejte s cibulí, listovou petrželí, kurkumou, římským kmínem a kořenící smění harissa. Tu si můžete buď koupit, nebo namíchat doma. Vyrábí se z chilli papriček, koriandru, česneku, římského kmínu, červené papriky, soli a olivového oleje. Z této směsi uplácejte malé karbanátky, které následně usmažte.
Mezitím si připravte sezamovou pastu tahini. Tu není opět problém koupit v obchodě nebo si ji můžete doma připravit rozmixováním sezamových semínek spolu s několika lžičkami olivového oleje a mořské soli. Hotové tahini poté sešlehejte s čerstvou petrželí. Hotový karbanátek vložte do lafy, což je izraelská placka, která se tradičně peče na kameni (případně můžete nahradit obdobnou chlebovou plackou), obložte salátkem a cherry rajčaty. Lafu smotejte do podoby wrapu. Následně zalijte plnou lžící petrželové tahini a můžete podávat.
Náš tip: Předtím, než se pustíte do přípravy, se nezapomeňte zastavit v jedné z 44 poboček Bageterie Boulevard v ČR abyste zjistili, jak má toto tradiční izraelské jídlo správně chutnat. Časově limitovanou edici izraelského pokrmu harayiss si můžete dopřát do 30.9.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.