recepty  

Hit grilovací sezony: Sladkovodní ryby

Hit grilovací sezony: Sladkovodní ryby

23.06.2014 Redakce

Na gril vybírejte hlavně pstruhy, siveny a kapry. Přinášíme recepty, jak sladkovodní ryby co nejlahodněji upravit.

Léto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou třeba saláty nebo ryby. Oblíbenou letní aktivitou pro mnoho Čechů se stává grilování a mimo tradičních steaků, krkoviček a klobás častěji připravujeme i sladkovodní ryby. Nejlépe se na gril hodí pstruzi, siveni nebo kapři. Právě po těchto sladkovodních rybách stoupá poptávka v letních měsících. Hlavní výhodou sladkovodních ryb je jejich lehká stravitelnost.

 Maso sladkovodních ryb je součástí potravy člověka od pravěkých dob a je jisté, že od chvíle, kdy si naši předkové počali upravovat svůj pokrm teplem, patřila upečená ryba mezi vybrané lahůdky. I dnes stojí za to, dopřát si výtečné maso sladkovodních ryb upravené žárem žhnoucích uhlíků či sálajících kamenů.

 

Víte, že …

… tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007? Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu jihočeských sladkovodních ryb.

… kapr není jen doménou jižních Čech?

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropské značení Chráněné označení původu.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz

RECEPTY

Grilované filety z kapra marinované v limetové šťávě se šalvějí

filety

Suroviny na kapra: 4 ks filetů z kapra na kůži (600–800g), nasolíme a popepříme, přidáme limetovou šťávu, olivový olej

Postup: Marinované filety (naloženy asi 4 hodiny), osušíme a ugrilujeme na rozpáleném grilu po obou stranách. Ihned servírujeme.

Pečené brambory v alobalu

4 brambory (větších rozměrů), 1 lžíci másla, sůl, slanina nakrájená na nudličky, cibule nakrájená na plátky, ¼ chilli papričky.

Postup: Do alobalu nakrájíme veškeré produkty. Zabalíme a ihned pečeme na grilu asi 15 min.

 

Kapr podle Maďara

ryby

Porce kapřího masa osolíme a pokapeme citronem. V misce si smícháme hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku. Vše trochu osolíme. Vzniklou směs vložíme na alobal, na ní poklademe porce kapra, navrch pak dáme, a to je důležité, trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na hotovou porci patří lžíce kysané smetany.


Mohlo by vás zajímat

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

Tartaletky s ovocem

15.06.2015 | Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...

Gazpacho z červené řepy s kozím sýrem

25.06.2015 | Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.