05.08.2014 Redakce
Je hořká čokoláda opravdu zdravá?
Hořká čokoláda není jen oblíbenou pochoutkou, ale také účinným lékem. Lékaři zjistili, že pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády snižuje krevní tlak a chrání cévy. Střevní mikrobi umožňují snadné zpracování hůře stravitelných látek obsažených v kakau, čímž vznikají molekuly, které působí protizánětlivě, chrání cévy před poškozením a snižují riziko cévní mozkové příhody. Čím více hořké čokolády sníme, tím více se těmto mikrobům daří a produkují prospěšné látky. Blahodárné účinky čokolády mohou ještě zvyšovat prebiotika, která stimulují růst bakterií. Ta se nacházejí například v česneku či otrubách. Prospěšná je také kombinace s ovocem, jako je třeba granátové jablko.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.